Spánek a zdravý životní styl - díl I.

Spánek je nezbytnou součástí zdravého životního stylu. Bez spánku není energie ani chuť cokoli dělat. Myslíte, že žijete zdravě, když po práci spěcháte do posilovny, poté v rychlosti sníte něco velmi zdravého, schrupnete si pět až šest hodin a zase jste pod tlakem v plném pracovním nasazení? Přestože se spánek může zdát na první pohled nedůležitý, opak je pravdou. Bez něj naše tělo zkrátka a jednoduše nemůže fungovat.

Co je zdravý životní styl?

Zdravý životní styl je obsáhlý pojem. Zahrnuje mnoho faktorů. Od pestrého jídla, přes pravidelný pohyb, absenci stresu až po dobré psychické i fyzické zdraví. Do životního stylu, ať už zdravého nebo nezdravého, patří nejen strava a pohyb, ale také cestování, spánek, chování i osobní hygiena. Styl, jakým žijeme nás dnes a denně ovlivňuje, a proto nesmíme podceňovat jednotlivé faktory, které významně působí na naše zdraví.

Spánek

Spánek je nezbytným prvkem zdravého životního stylu.  Jedno bez druhého nefunguje. Je základní biologickou potřebou. Žádný vylepšený a vitamíny nabitý jídelníček ani vynikající tréninkový program nám nenahradí to, co nám dává zdravý spánek. Díky pravidelnému a hlubokému zdraví se regeneruje náš organismus, doplňuje se energie a člověk může správně fungovat. Absence spánku vede k mnoha nepříjemným projevům, a to od změny nálad, podráždění, únavy, pocitům úzkostí až po různé vážnější zdravotní problémy. Na druhou stranu se i různé choroby mohou navenek projevovat právě některou ze spánkových poruch.

Nespavost

Nespavostí se označuje porucha spánku, která dnes postihuje 30 až 45 % dospělé populace a odborníci ji dokonce označují za globální epidemii. Insomnie, jak se nespavost nazývá latinsky, nás může pěkně potrápit. Mezi její projevy patří předčasné ranní probuzení, obtížné usínání nebo opakované probouzení se během noci, které může provázet opět náročné usínání.

Příčiny nespavosti

Nespavost může mít hned několik příčin. Od banálních až po vážné. Nespavost může být krátkodobá a může být způsobená například nachlazením, kašlem a rýmou. Stejně tak ji může vyvolat těšení se na nějakou událost, nebo naopak hádka v rodině. Nespavost ovšem může být i dlouhodobější či dokonce chronická. V takovém případě je zapotřebí včas odhalit příčinu poruchy spánku a snažit se najít řešení, které vám pomůže opět se navrátit ke kvalitnímu spánku.

Psychika

Psychika je alfou a omegou zdravého životního stylu. To, jak to máme srovnané v hlavě, velmi ovlivňuje naše další chování, a rovněž naše chování a způsob života má vliv na naši psychiku. Dobré duševní zdraví je proto předpokladem zdravého životního stylu. K lepší náladě a dobré pohodě přispívá velkou měrou i dobrý spánek. Jsme-li unavení, navenek se to projevuje jak únavou fyzickou, tak psychickou. Spánkový deficit může mít za následek poruchu koncentrace či špatnou paměť. Kromě toho může vyvolat podráždění, nevrlost či stavy úzkosti. Pokud nemá organismus dostatek energie, je rovněž málo odolný vůči stresu a tlaku okolí.

Jídlo

Když se řekne zdravý životní styl, každému se pravděpodobně vybaví strava. Ano, vyvážený jídelníček je základem zdravého životního stylu. Potraviny bohaté na vitamíny, minerální látky, bílkoviny a další tělu prospěšné živiny pomáhají tělu správně pracovat. Neméně důležitý je samozřejmě i pravidelný pitný režim. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, co ovlivňuje vaši chuť k jídlu? Víte, že například nedostatek spánku se může projevit zvýšenou chutí na sladké a nepříliš zdravé pochutiny? Může za to skutečnost, že při absenci spánku dochází v těle ke zvýšení hormonu grelinu neboli hormonu hladu a naopak ke snížení hladiny hormonu leptinu, který v našem těle hlad potlačuje.

Strava a spánek

Nedostatek pravidelného a kvalitního spánku může z dlouhodobého hlediska vést dokonce až k nadváze. Co se týče skladby stravy, při poruchách spánku můžete do svého jídelníčku zařadit i potraviny pro lepší spánek. Jedná se především o potraviny bohaté na vitamíny skupiny B, vápník, hořčík nebo aminokyselinu l-tryptofan. Kromě vybraných potravin můžete váš spánek podpořit i bylinkami na spaní, a to ve formě čaje nebo 100% přírodního produktu Dreamly, který obsahuje hned čtyři osvědčené bylinky na spaní, vitamíny B3 a B6 a aminokyselinu l-tryptofan. Toto odborníky vytvořené účinné složení vám pomůže lépe usínat již od prvního dne. 

Pohyb

Chcete-li se udržovat v dobré kondici, musíte se pravidelně hýbat. Aktivní pohyb je nezbytný pro dobrý fyzický stav. Mimo to ovšem prospívá i naší psychické stránce. Nejideálnější je přirozený pohyb. Pokud můžete, choďte pěšky. Jestliže rádi sportujete, dopřejte si náročnější fyzickou aktivitu po ránu nebo během dne. Večerní náročný fitness trénink by vás naopak nakopl tak, že byste večer mohli mít problém, jak usnout. Na konec dne si proto nechte v zásobě spíše něco relaxačního typu jóga, rekreační plavání, pilates nebo příjemná procházka. Tip na přečtení: Více o regeneraci pomocí molekulárního vodíku.

Stres

Stres je velkým nepřítelem zdravého životního stylu. V dnešním hektickém světě je obtížné se mu vyhnout, nicméně o to důležitější je eliminovat jeho vliv. Naučte se najít způsob, který vám pomůže zbavit se stresu. Někdo najde pomoc ve sportu, jiný v bylinkách nebo meditaci. Na každého působí něco jiného. Pamatujte si však, že přemíra stresu na nás zanechává celou řadu negativních účinků. V první řadě narušuje naši vitalitu a může vyvolat různé zdravotní problémy. Stres je navíc velkým nepřítelem spánku, a proto se před spaním snažte z hlavy dostat všechny myšlenky a starosti, které by vaše spaní mohly jakkoli narušit.

Spánková hygiena

Zásady spánkové hygieny obsahují pravidla, která nám pomáhají k lepšímu spánku a zahrnují i již zmíněné faktory. Objevila se u vás v posledních dnech nespavost, nebo jiná porucha spánku? Zkuste v nadcházejících týdnech dodržovat následující desatero pro lepší spánek.

  1. Ulehejte a vstávejte každý den ve stejnou dobu, a to včetně víkendů a dovolené.
  2. Dvě až čtyři hodiny před spaním se vyhněte kofeinovým a energetickým nápojům i alkoholu.
  3. Zapomeňte na těžká jídla před spaním a jezte naposledy dvě hodiny před ulehnutím.
  4. Dvě hodiny před spaním již nepodnikejte žádnou náročnou fyzickou aktivitu.
  5. Jestliže kouříte, dvě hodiny před spaním si již cigaretu nezapalujte.
  6. Hodinu před ulehnutím si dopřejte čas pro sebe - relaxujte, odpočívejte a eliminujte stres.
  7. Odstraňte z ložnice veškeré rušivé elementy - počítač, televize, tikající hodiny apod.
  8. V ložnici udržujte teplotu okolo 18 až 20 °C.
  9. Ložnici před spaním vždy dobře vyvětrejte a udržujte v ní ticho a tmu.
  10. Pořiďte si kvalitní matraci, která vám bude 100% vyhovovat.

Přečtěte si: Druhý díl o zdravém životním stylu.