Spánek a zdravý životní styl díl II. - Nepřítel jménem stres

Součástí zdravého životního stylu je najít rovnováhu. Dospělý člověk tráví většinu svého života prací. V posledních letech ovšem zbývá stále méně času na koníčky a odpočinek. Většinu času pohltí práce jako taková, domácí práce a samozřejmě i spánek. Přitom právě na spánek mnohdy nezbývá tolik prostoru, kolik by ho bylo zapotřebí. Navíc není ničím výjimečným ani nekvalitní spánek v důsledku přemíry stresu. To vše má dopad na náš životní styl a samozřejmě zdraví. Jak ukazují výzkumy, řada lidí má problém se správným hospodařením času i s efektivním trávením volného času. Odpočinek s knížkou je zcela odlišný od relaxace s mobilním telefonem a projížděním sociálních sítích. Vše, co děláme během dne, a obzvláště hodinu až dvě před spaním, vysoce ovlivňuje náš spánek. Zhoršující se kvalita spánku u velké části dospělé populace je přitom velmi závažným problémem dnešní doby. Již 30 až 45 % dospělých trpí nespavostí neboli insomnií. U mnoha z nich je hlavní příčinou poruchy spánku stres.

Co je stres?

Stres je jednoduše řečeno obrana našeho organismu před obtížnou situací. Jedná se o nespecifickou reakci našeho organismu na požadavky, které jsou na nás kladeny. Naše tělo je ve stresu, když na nás působí různé formy stresorů. Stresorem může být cokoli - nedokončené úkoly, blížící se termíny, hádka v rodině, problémy se zdravím, finance a mnoho a mnoho dalších. Náš organismus se pomocí stresu snaží vytvořit obrannou bariéru, která zamezí, aby nás vzniklý stav jakkoli ohrozil. V tomto okamžiku je ovšem zásadní, abychom uměli vzniklý stres zvládnout. Pokud jej necháme přerůst takříkajíc přes hlavu, můžeme si způsobit více problémů, než je zdrávo.

Projevy stresu

Stres se navenek může projevovat různými způsoby. Mezi nejčastější patří třes, zpocené dlaně, nevolnost, podráždění či rychlé změny nálad. Stres ovšem může vyvolat i bolesti hlavy nebo břicha, poruchu paměti či narušení koncentrace. Příliš mnoho stresu může být ale rovněž příčinou depresí a pocitů úzkosti. Stres je kromě jiného velkým nepřítelem spánku.

Stres a spánek

Věděli jste, že za posledních sto let se spánek zkrátil v průměru až o 1,5 hodiny? Může za to především současný životní styl, který je mnohem rychlejší a hektičtější. Nejen dospělí jsou často vystaveni tlaku společnosti a stupňujícím se nárokům. To vše mnohdy vede k poruchám spánku. Přestože stres je svým způsobem nástroj, jak se vyrovnat s obtížnou situací či úkolem, nemůže být dlouhodobý. Velkým nebezpečím je ovšem vytvoření začarovaného kruhu. Stres a spánek na sebe působí oběma směry. Jste-li vystaveni stresu, můžete mít problém se spánkem. Stejně tak, trpíte-li nespavostí, jste během dne vystaveni tlaku, působí na vás únava a mohou se objevit i změny nálad a podrážděnost. Nejen stres působí negativně na spánek, ale rovněž nedostatek spánku může být stresorem. Vztah stres a spánek je proto zapotřebí udržovat v jakési harmonii.

Jak se zbavit stresu?

Do stresu se můžete dostat i v momentě, kdy vás začne trápit obtížné usínání. Pokud tento stav trvá dva až tři dny, člověk začne být unavený přes den, což se negativně projevuje v jeho pracovním i osobním životě. Večer proto ulehá s pocitem, že dnes už musí usnout. Bohužel tato snaha ale mobilizuje energii a vidina spánku je tak stále v nedohlednu. Tento začarovaný kruh můžete narušit, jestliže vyzkoušíte některý z tipů, jak rychle usnout. Zkuste změnit váš zajetý systém a oklamejte mozek.

Bylinky

Se stresem vám mohou pomoci i obyčejné bylinky. Bylinky jako meduňka lékařská nebo mučenka pletní jsou nejen osvědčené bylinky na spaní, ale výborně pomáhají zvládnout stres a přispívají ke zklidnění organismu. Pokud chcete praktičtější metodu, než každý den trávit čas přípravou správné dávky čaje, vyzkoušejte kapsle Dreamly. Kromě dvou zmíněných bylinek obsahuje i bylinku kozlík lékařský, která je dobře známá svým příznivým vlivem na duševní zdraví a spánek, a dále šafrán setý, vitamíny B3 a B6 a aminokyselinu l-tryptofan. Komplexní a 100% přírodní složení Dreamly vám pomůže v boji se stresem, uvolněním a zklidněním mysli i s rychlejším usínáním. Stačí dvě kapsle 30 až 60 minut před spaním. 

Time management

Zdravý životní styl obnáší i umění hospodaření s časem. V současné době se můžete v různých pracovních pozicích setkat s pojmem time management, pod kterým se skrývá mimo jiné nastavení vhodného režimu a systému rozdělování úkolů. Time management by ovšem měl být nastavený nejen v pracovní části dne, ale i v osobní rovině. Základem je vhodně rozdělit čas mezi práci a odpočinek. Nikdy bychom neměli ukrajovat spánek kvůli pracovním povinnostem... rozhodně ne dlouhodobě. Vždy si proto vhodně stanovte cíle pro daný den. Budete tak z práce odcházet s dobrým pocitem, že jste zvládli vše, co jste měli.

Masáže

Ať už se vydáte přímo na antistresovou masáž, nebo si dopřejete relaxační masáž, určitě tím prospějete tělu i mysli. Masáže jsou skvělou variantou, jak nechat tělo odpočinout a relaxovat. Navíc skvěle pomohou ulevit si od každodenních starostí. K masážím můžete využít i éterické olejíčky, jejichž vůně vám rovněž pomůže eliminovat stres. Výborná je například levandule. Při stresu a nespavosti je pro změnu skvělý kozlík lékařský nebo heřmánek.

Jóga

Meditace, jóga nebo jiný druh relaxačního a uvolňující cvičení pomůže zbavit tělo napětí a stresu. Během cvičení dochází k uvolnění a odplavení stresu. Ponoří-li se člověk do cvičení, nemá čas přemýšlet nad starostmi. Tento typ aktivity je ideální v odpoledních až večerních hodinách. Pomůže vám k lepšímu spánku. Od stresu si samozřejmě můžete ulevit i ranním během, ten vám však na rozdíl od relaxační jógy dodá tolik energie, že byste po něm rozhodně neusnuli. K eliminaci stresu dále pomůže i procházka, poslech příjemné hudby nebo dechová cvičení.