Přírodní doping pro mozek - Bakopa drobnolistá

Homo sapiens sapiens se od ostatních živočichů zásadně liší jen výkonností svého mozku. Od nepaměti člověk vnímal jakékoli dysfunkce mozkové činnosti jako osobní i společenský handicap. Proto nepřekvapí, že první písemně doloženou léčivou bylinou v lidských dějinách byla bylina brahmi - bakopa drobnolistá, používaná k uchování duševní svěžesti a intelektové výkonnosti.

Dodnes bylo popsáno mnoho bylinných látek, které mají větší či menší účinek na paměť, poznávací a rozhodovací funkce mozku. Účinné látky z Bacopy monnieri L., což je vědecký název pro brahmi, mezi nimi hrají prim. Působí totiž systémově a s nejnižším možným potenciálem vedlejších účinků.

LEPŠÍ SOUSTŘEDĚNÍ

Soudobé vědecké studie poukazují na schopnost bakopy zbavovat mozkovou kůru metabolického odpadu a toxických látek a rekonstruovat poškozené i zaniklé komunikační spoje mezi mozkovými buňkami. Brahmi, obrazně řečeno, provádí renovaci mozkového hardwaru, v důsledku čehož dochází nejen k oživení paměti, ale také k prodloužení doby, po kterou se mozek dokáže hluboce soustředit. Brahmi také zlepšuje schopnost bystrého úsudku a umožňuje rychlejší reakce na podněty. Je jí také připisován jistý antidepresivní účinek a celkové uklidnění mysli. Tento efekt užívání vědci zatím nedokázali objasnit.

KDYŽ NESLOUŽÍ, JAK MÁ

Jakkoli brahmi zlepšuje paměť a bystří mozek v každém věku, největší prospěch z užívání mají lidé, kterým již mozek neslouží tak, jak by měl. Nejde jen o seniory, ale i o osoby, jejichž mozek poškodily léky, alkohol či další návykové látky, případně i úrazy hlavy.

Brahmi lze užívat spolu s dalšími mozkovými nutrienty, například. ginkgo bilobou. Je však třeba kombinovat opatrně, protože účinky takových látek se vzájemně zesilují. Pokud se s užíváním brahmi začne brzy, účinky mohou být až překvapující. Pokud má tato bylina, resp. výtažky z ní, v podobě výživového doplňku pomoci se soustředěním dětem nebo být posilou pro mozek staršího seniora, dbejte, aby její užívání bylo vždy pod kontrolou odpovědné dospělé osoby.

POROSTE I U NÁS

Rostlina bacopa monnieri L. se přirozeně vyskytuje v močálovitých oblastech tropů a subtropů celého světa. 98 % produkce pro farmaceutické účely pochází z Indie, kde má její léčebné využití tradici více než 5000 let. Jedná se o nenápadnou, nízkou rostlinu, která má drobné listy a světle modré nebo bílé květiny. Brahmi je jednou z nejméně náročných rostlin na pěstování, potřebuje ale vydatně zalívat, vysadit ji lze dokonce i do akvária.

 

KOUPIT BRAHMI

6231_brahmi-2021