Melatonin a serotonin: Hormony, které řídí náš spánek i bdění

Hormon štěstí a spánkový hormon jsou zlidovělé názvy pro serotonin a melatonin - dva hormony, které jsou pro náš organismus velmi důležité. Co způsobuje nedostatek serotoninu v mozku, jak doplnit přírodní serotonin, nebo jaký vliv má hormon melatonin na spánek, se dozvíte na následujících řádcích.

Co je serotonin?

Serotonin ovlivňuje naše nálady. Jak napovídá jeho označení “hormon štěstí”, je-li jeho hladina dostatečná, cítíme se dobře. Nedostatek serotoninu může mít ale za následek pocity úzkosti či deprese. Nízká hladina serotoninu rovněž vede ke špatnému spánku. Dokonce se mohou objevit i noční můry. To ale není vše. Kromě lidských emocí, nálady a spánku působí hormon serotonin i na paměť, trávicí trakt, migrény, bolesti hlavy nebo obranyschopnost organismu. I proto bychom si jeho hladinu v těle měli dobře hlídat.

Jak doplnit serotonin?

Častou otázkou bývá, jak doplnit serotonin. Látkou, která je pro tvorbu hormonu serotoninu důležitá, je aminokyselina tryptofan. Ta se za pomoci vitamínu B6 přemění v mozku na serotonin. Esenciální aminokyselinu l-tryptofan si ale bohužel naše tělo nedokáže samo vyrobit, a proto je důležité přijímat tryptofan a potažmo serotonin v potravinách nebo doplňcích stravy. Najdeme ho například v mléce, vlašských ořeších, banánech, chia semínkách nebo kešu oříšcích. L-tryptofan je nezbytný nejen pro tvorbu serotoninu, ale i melatoninu, který se během noci přeměňuje z hormonu serotonin. Není-li v těle dostatek serotoninu, začne klesat i hladina melatoninu, který je ovšem taktéž pro správné fungování organismu nepostradatelný.

Co je melatonin?

Melatonin lze jednoduše označit za noční formu serotoninu. Zajímá vás, jaký vliv má melatonin na spaní? Melatonin neboli spánkový hormon má na svědomí střídání spánku a bdění a řídí tak náš spánkový rytmus. Pokud je v těle nedostatek melatoninu, mohou se objevit nejrůznější poruchy spánku i nespavost. Hladina melatoninu je během dne velmi nízká, naopak po setmění se jeho hladina zvyšuje a v průběhu noci je jeho koncentrace v organismu vůbec největší. Jak ukázaly vědecké studie, produkce melatoninu za světla klesá. Rozsvícení lampičky během noci může tvorbu melatoninu dokonce zastavit. Hladina hormonu melatoninu bohužel ale přirozeně klesá i s narůstajícím věkem. Není proto ničím výjimečným, že řada starších osob trpí problémy se spánkem či předčasným buzením. Podle statistik se až u 65 % osob starších 65 let objevují příznaky nespavosti.

Jak doplnit melatonin?

Existuje hned několik možností, jak zvýšit hladinu serotoninu a následně tedy i melatoninu v organismu, a to od potravin, přes přírodní doplňky stravy až po melatonin na lékařský předpis.

Melatonin v potravinách

Jestliže chcete tělu dodat přírodní serotonin, ze kterého se tvoří melatonin, zkuste zařadit do vaší stravy potraviny jako mladý ječmen, luštěniny, listová zelenina, vejce, ovesné vločky nebo celozrnné pečivo. Naopak kofeinové nápoje nebo některé léky mohou hladinu melatoninu v krvi snížit.

Melatonin a doplňky stravy

Kromě běžné stravy vám mohou s hladinou melatoninu pomoci i doplňky stravy. Jestliže chcete ale mít melatonin neustále pod kontrolou, zvyšte tvorbu serotoninu pomocí doplňků stravy s obsahem aminokyseliny l-tryptofan nebo minerálních látek hořčík nebo vápník .Pokud je příjem tryptofanu ze stravy omezený, dochází rovněž ke snížení syntézy melatoninu. Naopak optimální příjem tryptofanu má podle posledních vědeckých studií nejen pozitivní vliv na spánkový cyklus, ale také na zmírnění pocitů úzkosti a depresí. Aminokyselinu l-tryptofan najdete i v přírodním složení produktu Dreamly, který díky kombinaci s vybranými bylinkami pomáhá zmírnit stres, zlepšuje kvalitu spánku a napomáhá k lepšímu a rychlejšímu usínání. 

6261-1_kapsle-dreamly-doza-affial

Melatonin tablety

Spánkový hormon melatonin můžete v těle zvýšit i přímo lékem na předpis nebo doplňkem stravy s obsahem melatoninu. Příjem melatoninu může zkrátit dobu, po kterou zpravidla usínáme. Jak ukazuje například i studie The American Geriatrics Society, podávání nočního melatoninu, hořčíku a zinku zvyšuje kvalitu spánku a kvalitu života u osob dlouhodobě se léčících primární nespavostí. Vzhledem k tomu, že hormon melatonin má navodit spánek, neměl by se užívat během dne, neboť se může objevit ospalost či únava. Užívání melatoninu je rovněž dobré vždy konzultovat s lékařem, a to kvůli jeho případným vedlejším účinkům.

Vedlejší účinky melatoninu

Zajímá vás, jaké má melatonin nežádoucí účinky? Melatonin vyvolává ospalost, a proto se nedoporučuje po jeho užití řídit motorová vozidla. Tablety s melatoninem rovněž mohou vyvolat bolesti hlavy nebo svědění kůže. Jestliže užíváte melatonin v průběhu dne, tělo dostává rozporuplné signály a hrozí rozhození organismu. Příjem melatoninu totiž organismu ukazuje čas spánku, zatímco světlo venku tělu říká přesný opak. Tablety s melatoninem se proto doporučuje užívat krátkodobě a pouze před spaním, neboť se mohou objevit vážná zdravotní rizika. To samé platí o dodržování optimálního množství. Máte problémy se spánkem? Vyzkoušejte přírodní cestu, jak tělu doplnit l-tryptofan nepostradatelný pro tvorbu spánkového hormonu melatonin i bylinky na spaní jako meduňka lékařská, kozlík lékařský, šafrán setý nebo mučenka pletní. Tuto účinnou kombinaci v boji proti nespavosti najdete v českém přípravku Dreamly, který vám pomůže již od prvního užití.

 

KOUPIT DREAMLY

6261-1_kapsle-dreamly-doza-affial