Jaký má panthenol vliv na pleť a pokožku?

Narazili jste při pročítání obsahu kosmetických produktů na panthenol? Proč na něho nedají výrobci kosmetiky a také kosmetické salony dopustit? Co to ten panthenol vlastně je a jaké má účinky na pleť?

Co je to panthenol? 

Panthenol má mnoho názvů. Možná jste se s ním již setkali pod názvem provitamín B5, kyselina pantothenová nebo také dexpanthenol či d-panthenol. Panthenol je alkoholový derivát, jenž se získává z kyseliny pantothenové. Panthenol proniká do kůže a oxiduje se na vitamín B5. Kyselina pantothenová se vyskytuje prakticky ve všech tkáních, to ostatně potvrzuj i její název, který pochází z řečtiny a v překladu znamená všudypřítomný.

Účinky panthenolu 

Panthenol je díky svým regeneračním a hydratačním účinkům velmi často používaný v kosmetickém a také farmaceutickém průmyslu. Najdete ho například v šamponech, balzámech, pleťových vodách nebo třeba v pleťových krémech. Bývá také součástí přípravků určených k ošetření pokožky, která byla vystavená slunečním paprskům. Díky tomu, že se se panthenol snadno absorbuje do vrstev pod povrchem pokožky, často se v kosmetice používá i jako zvlhčovadlo.

Panthenol má regenerační, zklidňující, elektrostatické, protizánětlivé a také antibakteriální účinky. Co se týče působení na pleť a pokožku, zlepšuje její hydrataci a zanechává ji vyhlazenou a snižuje svědění pokožky a urychluje hojení. Je také cenným pomocníkem v boji proti akné a kožním skvrnám. Vzhledem k tomu, že nepatří mezi alergeny, je vhodný i pro citlivou pleť, děti nebo těhotné a kojící ženy. Blahodárný panthenol najdete také v krémech proti vráskám, je oblíbenou aktivní látkou, protože stimuluje obnovu buněk, čímž zpomaluje stárnutí pokožky.