Proč vybírat kosmetické produkty s obsahem kolagenu?

Účinnost kosmetických produktů je založena na aktivních látkách, které jsou ve světě kosmetiky ceněné díky svým viditelným účinkům. Jednou z látek, které jsou častou součástí kvalitní kosmetiky, je i kolagen. Co to kolagen je a jaké jsou jeho účinky? To se dozvíte v tomto článku.

Co je to kolagen? 

Kolagen je ve vodě rozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Kolagen tvoří až 30 % všech proteinů v těle savců a působí jako pojivo buněk téměř v celém těle, nachází se zejména v kostech, šlachách, kloubech, pokožce, cévách a také v zubech. Slovo kolagen pochází z řeckého slova „kólla“, které v překladu znamená lepidlo. Mladé tělo kolagen produkuje samo, po 25. roku však produkce kolagenu klesá o 1 až 1,5 % každý rok. Po 45. roce už si tělo téměř žádný kolagen netvoří. Je proto třeba ho tělu dodávat jinou cestou. Dnes je známo více než 27 rozdílných typů kolagenu.

Jaké jsou účinky kolagenu? 

Kolagen je často spojovaný se schopností udržovat v lidském těle mládí, a to jak z pohledu fyzické aktivity, tak vzhledu. Kolagen je vhodný především na problémy s pohybovým aparátem, ale také s vlasy a nehty. Účinně totiž bojuje s vypadáváním vlasů, suchými a lámavými vlasy i roztřepenými konečky a také s křehkými a naopak tvrdými nehty. Kolagen má také blahodárné účinky na kůži, kdy předchází například vzniku strií. V neposlední řadě je třeba říct, že má kolagen také skvělý vliv na pleť. Pomáhá totiž proti ochablosti a únavě pleti a má pozitivní účinky na suchou pleť, pleť bez života a také na vznikající vrásky.

Jaký efekt mají kosmetické produkty s obsahem kolagenu? 

Lidská kůže je tvořena z neuvěřitelných 80 % kolagenem, který se stará o to, aby byla hydratovaná a pružná. Pravidelné používání kvalitních kosmetických produktů s obsahem kolagenu tak může pomoci zpomalit stárnutí pokožky a také zlepšit její hydrataci. Při pravidelném používání bude pokožka hydratovanější, vypnutější a zdravější na pohled i na dotek.