Jaký vliv má káva (kofein) na náš spánek? Zásadní!

Před vypitím šálku kávy (popřípadě pozření pití nebo jídla, které obsahuje kofein) je potřeba se podívat, jak funguje náš mozek a co má za následek látka zvaná adenosin. To si rozebereme na následujících řádcích.

Adenosin - co to je?

Adenosin je chemická látka, která se hromadí v našem mozku. S každou minutou, co jsme vzhůru se koncentrace adenosinu zvyšuje. Takže čím déle jsme vzhůru, tím více adenosinu v sobě nahromadíme. Adenosin si lze představit jako měřící přístroj, který postupně zaznamenává čas uplynutý od probuzení. Jedna z příčin navýšení adenosinu v našem mozku vyvolává vyšší potřebu spánku - známa jako spánkový tlak (anglicky sleep pressure). Při vysoké koncentraci adenosinu dochází ke snižování bdělosti a zesílení oblasti vyvolávající spánek. Neodolatelná touha jít spát u většiny lidí přichází po 12 až 16 hodinách - to vše má za následek zvýšení koncentrace adenosinu. Ptáte se jak s tím souvisí kofein? Čtěte pozorně dále.

Jak funguje kofein na náš mozek?

Kofein účinkuje tak, že výborně potírá adenosin v receptorech našeho mozku a usazuje se na místech určených právě pro adenosin. Tím pádem uměle umlčuje spánkový signál, který vysílá náš mozek. Kofein nestimuluje receptory jako adenosin. On je naopak blokuje a nespouští tak ospalost. Lze to přirovnat jako když si zacpete uši. Výsledkem je, že kofein váš mozek ošálí, vy se přestanete cítit unavení a ospalí navzdory vysoké hladině adenosinu, který by vás přiměl spát.

Kdy nastupuje účinnost kofeinu?

Nejvyšší účinnost kofeinu přichází zhruba po 30 minutách od požití. Problém vlivu kofeinu na náš spánek nastává v poločasu rozpadu. Poločasem rozpadu se běžně určuje doba, po kterou potřebuje naše tělo na vyloučení 50% objemu látky z těla. Poločas rozpadu kofeinu je kolem  5 až 7 hodin. Takže v případě, že si dáte kávu kolem 7 hodiny večer, tak v 1 hodinu ráno vaší mozkovou tkání může proudit ještě 50% kofeinu. Což není vůbec málo a ne všechen kofein zmizí, čeká vás v noci ještě hodně odbourávání. Takovým následkem může být špatné usínání a neklidné spaní, jelikož váš mozek svádí bitvu s kofeinem. Velice špatně si uvědomujeme jak dlouho trvá odbourání kofeinu a po spatně prospané noci si nespojíme šálek kávy, který jsme si dali někdy v podvečer.

Kde všude můžeme najít kofein?

Kofein se nevyskytuje pouze v kávě, ale můžeme ho najít v některých čajích a nebo v energetických nápojích. Dále ho můžeme zkonzumovat v hořké čokoládě nebo zmrzlině. Může být obsažen v doplňcích na hubnutí nebo v lécích tlumících bolest. Je třeba připomenou, že ne každá káva bez kofeinu je opravdu bez kofeinu. V jednom šálku kávy bez kofeinu může být 15 až 30% dávky v běžné kávě.

Jak naše tělo odbourává kofein?

Kofeinová dávka po čase vyprchá. Odstranění kofeinu z našeho těla se stará enzym v našich játrech, který ho postupně rozkládá. Zde záleží na organismu a věku. Někdo může mít účinnější verzi enzymu, který odbourává kofein. To má za následek, že jejich játra odstraňují kofein z krevního oběhu rychleji než ostatní. Těmto jedincům nevadí dát si kávu po večeři a spokojeně usnout a prospat kvalitně celou noc. Další jedinci můžou mít pomalejší verzi enzymu a těm stačí dávka kofeinu na celý den. V případě, že si dají druhou dávku kofeinu můžou mít problémy večer usnout. Obecně lze říct, že čím starší jsme, tím déle našemu tělu a mozku trvá odbourávání kofeinu.

Závěr

Než si půjdete dát šálek výborné kávy několik hodin před spaním pamatujte a připravte se na následky. Už víte jak funguje kofein a jak "výborně" umí zastoupit adenosin. Tak proč si takto vědomě kazit spánek? Tip na přečtení: Trápí vás nespavost? Sepsali jsme pro vás článek jak bojovat s nespavostí.