10 nejlepších potravin na spaní? Tady jsou!

Nemůžete si dát kávu před spaním, protože byste nemohli usnout? Stejně tak se vyhýbáte kofeinovým nápojům? Co takhle si nehlídat pouze to, co nemůžete, ale porozhlédnout se naopak po tom, co vám se spánkem pomůže? Představujeme vám deset skvělých potravin na spaní. Každá potravina má své jedinečné složení. Některé nám dodávají vitamíny, minerální látky nebo další živiny, jiné jsou zdrojem energie. Co potravina, to jiné účinky na organismus. V případě, že vás již nějakou dobu trápí nespavost, zkuste si váš jídelníček obohatit o některou z následujících potravin. Nebo rovnou o všechny. O příznivých účincích vybraných surovin na spánek se můžete dočíst i v nejrůznějších vědeckých studiích, tak proč to nevyzkoušet na vlastní kůži? Zajímá vás, jaké potraviny si poradí s nespavostí, která je považovaná za jednu z nejčastějších poruch spánku a v současné době postihuje 30 až 45 % světové populace?

Vejce

Říkáte si, že smaženice před spaním nepatří mezi nejlehčí pokrmy? Rozhodně souhlasíme! Vejce jsou ovšem nejen vyváženým zdrojem bílkovin, ale rovněž obsahují velké množství aminokyseliny l-tryptofan, která přispívá k lepšímu usínání a kvalitnějšímu spánku. Tato aminokyselina totiž podporuje tvorbu hormonu serotonin, který většina zná pod pojmem hormon štěstí. Hormon serotonin se v těle s příchodem večera přetváří na hormon melatonin neboli spánkový hormon. Právě správná hladina melatoninu je nezbytná pro dobrý spánek. Je-li v těle nedostatek tohoto hormonu, mohou se objevit změny nálad, pocity úzkosti nebo z dlouhodobějšího hlediska i deprese.

Med

Med je oblíbenou a zdravější náhradou běžného cukru, která zároveň ulevuje našemu organismu od stresu a napomáhá ke zklidnění. V dnešní hektické době je to totiž právě stres, který je příčinou mnoha spánkových poruch i insomnie neboli nespavosti. Med v kombinaci s horkým mlékem dodává tělu aminokyselinu l-tryptofan, která je nezbytná pro tvorbu spánkového hormonu. Díky medu a jeho vysokému obsahu cukru se z mléka může rychleji uvolňovat inzulin, což umožňuje lepší vstřebávání aminokyseliny l-tryptofan.

Kiwi

Kiwi je na první pohled chutným exotickým ovocem s nakyslou chutí. Druhý pohled z něj však dělá potravinu, která nám může velmi pomoci se spánkem. Jak ukázala nejedna vědecká studie, pravidelné pojídání kiwi prokazatelně zkracuje dobu usínání a zlepšuje spánek. Podle vědeckých průzkumů stačí jíst dvě kiwi přibližně hodinu před spaním. Již po čtyřech týdnech byste měli pociťovat určité zlepšení. A proč právě kiwi? Kromě vitamínů pro posílení imunity je i zdrojem serotoninu potřebného pro tvorbu melatoninu, který v našem těle zodpovídá za spánek a bdění.

kiwi-g799a21c1c_1920

Čaj

Není čaj jako čaj. Běžné čaje jsou zdrojem velkého množství kofeinu, který spánku rozhodně nepomůže. Naopak ale vybrané bylinné čaje mohou se spánkem velmi pomoci. Mezi oblíbené bylinky na spaní patří například meduňka lékařská, kozlík lékařský, heřmánek nebo mučenka pletní. K rychlejšímu usínání mohou pomoci i nejrůznější bylinné kombinace. Chcete-li však záruku, že usnete vždy a váš spánek bude kvalitní, sáhněte po stoprocentně přírodním produktu Dreamly. Kromě čtyř osvědčených bylinek na podporu spánku obsahuje i aminokyselinu l-tryptofan, jejíž nedostatek vede k různým spánkovým poruchám.

bylinky_na_spani-825x550- medunkovy caj, clanek 30 zarucenych tipu jak zlepsi spanek

Třešně

K tvorbě hormonu melatonin v těle přispívá i konzumace třešní. Ať už dáte přednost čerstvým nebo sušeným třešním, či si před spánkem dopřejete třešňový džus, přispějete tím k lepšímu spánku. Složení třešňové šťávy totiž navozuje ospalost, čímž podporuje spánek. Navíc vašemu organismu dodáte pořádnou dávku antioxidantů, které zamezují předčasnému stárnutí.

Mandle

Mandle jsou stejně jako například vlašské ořechy kvalitním zdrojem aminokyseliny l-tryptofan. Kromě toho ale tělu dodávají i hořčík, který podle několika vědeckých studiích viditelně podporuje spánek. Jeho účinek můžete ovšem ještě podpořit kombinací s vápníkem. Hrst mandlí vám navíc uleví od stresu, zklidní mysl a navodí lepší náladu.

Ryby

Ryby jsou zdravé, neboť tělu dodávají vitamíny, minerální látky i omega mastné kyseliny. Pro spánek jsou ovšem zásadní především tučné ryby jako losos, makrela nebo tuňák, neboť obsahují důležitou kombinaci vitamínu D a omega-3 mastných kyselin, která se podílí na zvyšování produkce hormonu serotonin. To má za následek zvýšení melatoninu v těle, který je pro zdravý spánek nezbytný.

Ovesné vločky

Věděli jste, že ovesné vločky jsou jednou z potravin, které jsou známé tím, že podporují tvorbu hormonu melatonin? Přestože jsou ovesné vločky často součástí snídaňových směsí, jejich složení navozuje ospalost. Přispívají tak k rychlejšímu usínání. V neposlední řadě ovšem ovesné vločky pomáhají stabilizovat hladinu inzulinu krvi, což vede k celkovému zklidnění organismu.

cereal-g9669f10e0_1920

Rýže

Bílá rýže je lehká a dobře stravitelná. To ovšem není jediný důvod, proč je vhodnou potravinou před spánkem. Bílá rýže má rovněž vysoký glykemický index. Stejně jako další potraviny s vysokým glykemickým indexem obsahuje i rýže velké množství sacharidů, které se dále štěpí na jednoduché cukry. Rýže tak pomáhá v těle zvyšovat hladinu aminokyseliny l-tryptofan, která je nezbytná pro tvorbu spánkového hormonu melatonin. Pokud patří rizoto k vašim oblíbeným pokrmům, jeho pravidelná konzumace může viditelně zlepšit kvalitu vašeho spánku.

Cizrna

Lámete-li si hlavu, jak usnout, zkuste si vzít na pomoc cizrnu. Možná vás to překvapí, ale i tato luštěnina patří mezi potraviny podporující spánek. Cizrna je z hlediska spánku důležitá zejména pro svůj obsah vitamínu B6. Právě tento vitamín totiž stimuluje produkci spánkového hormonu melatonin. Nebojte se proto cizrnu zařadit do večerního jídelníčku. Seznam deseti osvědčených potravin pro lepší spánek můžete dále rozšířit o vlašské ořechy, krůtí maso nebo banány. Před spánkem se naopak vyhněte alkoholu, kofeinovým nápojům, těžkým pokrmům, nadýmavé a močopudné zelenině a ovoci, ostrým jídlům a dalším potravinám, které vám se spánkem rozhodně nepomohou.