Jak usnout a spát při horkých dnech?

Jaro je v plném proudu a léto již klepe na dveře. Období dovolených, vysokých letních teplot a cestování s sebou ovšem přináší i problémy se spaním. Každý se s vedrem vyrovnává po svém. Během dne se člověk osvěží, ale jak v noci? Máme pro vás několik osvědčených rad, jak dobře spát i během horkých nocí. Spánek je stav organismu, který se opakovaně vyskytuje. Bez spánku tělo nefunguje správně. Věděli jste, že spánek je složitý děj, na kterém se podílí několik oblastí mozku? Ve spánku jste například méně citlivější na vnější podněty, dále se zpomaluje dýchání, dochází k uvolnění svalstva a snižuje se tělesná teplota. A s tím právě může být během horkých dnů větší či menší problém. V dnešním článku vám proto přinášíme pár tipů, jak si spaní v horku alespoň trochu zpříjemnit.

Proč je pravidelný spánek důležitý?

Tělo potřebuje spánek stejně jako stravu a tekutiny. Pokud nespíte, nebo spíte nekvalitně, časem se to projeví na vašem zdraví. Délka spánku je individuální, průměrně byste měli spát 7-8 hodin, ovšem u někoho je potřeba spánku odlišná a může se pohybovat dokonce v rozmezí od 4 do 12 hodin. Kvalitní spánek je nezbytný pro regeneraci těla a centrálního nervového systému. Nedostatek spánku má negativní vliv na koncentraci, soustředění i učení. Rovněž může vyvolat bolesti hlavy, špatnou náladu nebo depresi.

Pravidla pro spánek během letních noci

Horké noci způsobují problémy se spánkem dětem, dospělým i seniorům. Nezaberou-li na vás běžné zásady pro lepší spánek, vyzkoušejte některou z babských rad pro spaní při vysokých teplotách.

Připravte ložnici na spánek

Během letního období byste každé ráno měli nechat žaluzie zatažené a okna zavřená, aby se ložnice přes den ještě více neoteplovala. A jak vyměnit vzduch v místnosti? Nejlépe pořádně vyvětrejte v brzkých ranních hodinách, kdy venku panují nižší teploty, a poté až těsně před spaním. V případě, že na vás při spánku příliš netáhne, nechte si přes noc okna otevřená. V opačném případě můžete po ránu pociťovat problémy se šíjí. Pokud vlastníte stolní větrák, postavte jej před věšák s mokrým prostěradlem. Vzduch bude vlhčí a svěžejší. Stejně tak povlečení může mít chladivý efekt. Zvolíte-li si jako materiál bavlněný satén, určitě se vám bude v horku spát lépe.

Osvěžte se

Co se týče horké vany, tu rozhodně vynechte. Před spaním ale každopádně nezapomeňte na vlažnou sprchu, díky které se vám otevřou póry a horkost se z těla lépe dostane. Pokud máte dlouhé vlasy, nesušte je a běžte spát s mokrými vlasy. Jestliže patříte mezi ženy, které by ráno měly problémy s česáním, alternativu k mokrým vlasům může představovat mokrý ručník na čele či zátylku.

Zapomeňte na oblečení

Možná se vám bude zdát logické, že v teple je ideální mít na sobě co nejméně oblečení a spát pouze pod lehkým přehozem. To ano, ale ovšem v případě, že se nepotíte. V momentě, kdy budete spát nazí, na těle zůstává nepříjemný pot. Ideální je proto pyžamo s co největší příměsí bavlny, která pot dobře pohlcuje.

Dopřejte si lehká jídla

Po celý rok platí, že není zdravé ani dobré se na noc přejídat. Spíše než tučná a masitá jídla proto volte lehčí saláty, kuřecí maso nebo ryby a zakomponujte potraviny, které ke spánku pomáhají. V létě to navíc platí dvojnásob! Při trávení totiž vzniká vnitřní teplo a organismus musí vynaložit více energie na přirozené snižování tělesné teploty během spánku.

Pozor na ideální polohu

Během spánku je důležitá i poloha při spaní. Pokud jsou venku vysoké teploty, vůbec nejhorší je embryonální neboli schoulená poloha, při které se tělo nejvíce potí. Ideální je proto spát v co nejvíce roztažené poloze, aby tělo lépe odvádělo teplo.

Vyzkoušejte další triky

Ze zahřívací láhve můžete pro změnu zkusit vytvořit ochlazovací, nebo si v lednici nachlaďte povlečení či pyžamo. Stejně tak je dobré průběžně ochlazovat nohy. Položte si na ně například mokrý ručník, nebo si na pomoc vezměte mraženou zeleninu zabalenou do ručníku. Nohy nepřikrývejte.

Odstraňte zdroje tepla

Na mysli nemáme pouze elektroniku a další přístroje, které vytváří teplo kolem sebe, ale rovněž partnery. Rádi se před spaním či během spánku tulíte k partnerovi nebo partnerce? Při horkých nocích to zkuste omezit, nebo ideálně úplně vynechat. Uvidíte, že se vám bude spát lépe.

Zvolte vhodné barvy

Zdá se vám, že je tato rada mimo mísu? Omyl! I barvy v nás vyvolávají rozdílné teploty. Máte-li v místnosti červené povlečení, oranžové doplňky a další hřejivé barvy na zdi, můžete pociťovat rozdíl ve vnímání teploty až o sedm stupňů vyšší. Je-li to možné, vyměňte barvy za modrou, zelenou a další studené odstíny.

Pozor na ledové nápoje

Místo horkých bylinkových čajů můžete vyzkoušet například osvěžující meduňkový čaj. Nápoj by měl být studený, ale rozhodně ne ledový. Přestože vás ledové nápoje na chvíli příjemně ochladí, organismus je v daný moment vystaven teplotnímu šoku a vydává rozkaz k vnitřnímu ohřívání. Výsledkem je nadměrné pocení.

Najděte si místo pro spánek

Spánek v horku není žádný med, a proto jsou letní noci spíše únavné. Obzvláště velkým problémem bývá, pokud máte podkrovní ložnici nebo byt pod střechou. Jestliže máte to štěstí, že vlastníte dům a můžete si vybrat, kde budete spát, zvolte si místnost položenou co nejníže. Teplý vzduch se totiž udržuje nahoře, a proto v druhém patře či podkroví bude tepleji než v přízemí. Máte-li dům se zahradou, můžete si noci zpestřit kempováním na vlastní zahradě. Uvidíte, že se vám venku bude spát lépe.

Co dále dělat pro lepší spánek?

Jelikož je pro tělo důležitější, jak kvalitně spíte, než jak dlouho spíte, měli byste se zaměřit právě na kvalitu spánku. Základem jsou pravidla spánkové hygieny, která napomáhají k rychlejšímu usínání a zdravému spánku. V první řadě je potřeba tělo na spánek připravit. Vyčistěte si hlavu a nestresujte se aktuálními problémy, nepijte alkohol či kofeinové nápoje a také se těsně před spaním vyhněte cigaretám. K lepšímu spánku vám pomohou i kapsle Dreamly, které obsahují vše, co přispívá ke kvalitnímu a ničím nerušenému spánku během noci.