5 nejčastějších zabijáků spánku

Ptáte se, proč jednou usínáte bez problémů a podruhé se probouzíte během celé noci? Důvodů může být nespočet. Pravou příčinu bohužel ale někdy nemusíte odhalit. Spánek je specifický fyziologický stav, na který má vliv mnoho faktorů. Stejně tak spánek ovlivňuje řadu procesů v těle, fyzický stav i psychickou kondici. V dnešním článku se proto zaměříme na to, co náš spánek narušuje či dokonce ničí.

Co je spánek a jaké má fáze?

Víte, k čemu během spánku dochází, nebo kdy spíme nejlépe? Během spánku je nejen snížena pohybová aktivita, což je vidět na první pohled, ale i tělesná teplota. Stejně tak je omezena citlivost na vnější podněty.

Průběh spánku

Spánek dělíme do dvou fází, a to na NREM a REM spánek, které můžeme také nazývat synchronní a paradoxní spánek. Tyto dvě fáze se během noci několikrát vystřídají a právě toto střídání nazýváme spánkovým cyklem. Pro kvalitu spánku a pocit odpočinutí je rozhodující fáze NREM spánku. Důležitý je mimo jiné počet proběhlých spánkových cyklů a moment probuzení. Po usnutí nastává NREM spánek neboli hluboký spánek bez rychlých očních pohybů. Naopak během REM spánku je mozek více aktivní. V této fázi probíhají různé myšlenkové procesy, přemítání informací i urovnání a sjednocení paměti. V REM spánku se rovněž většinou zdají sny.

Skřivan versus sova

Už jste možná slyšeli, že se lidé dělí podle času usínání a vstávání na sovy a skřivany. Jak už název vybraných druhů ptáků napovídá, jedná se spáče a ranní ptáče. Zatímco noční sovy vydrží dlouho vzhůru, ráno s obtížemi vstávají. Naopak skřivani jsou v posteli velmi brzy a samozřejmě jsou také aktivní již od brzkých ranních hodin. Jak jste na tom vy? Patříte k sovám nebo skřivanům? S tím souvisí pravidelnost - ať už jste skřivan, nebo sova, snažte se dodržovat čas, kdy uleháte do postele a kdy vstáváte. Jakékoli výkyvy mohou narušit nejen usínání, ale především kvalitu spánku.

Co narušuje spánek?

Zdá se vám, že v posledních dnech hůře spíte? Víte, čemu se vyvarovat, aby váš spánek byl zdraví prospěšný? Určitě se vám někdy stalo, že jste sice byli unavení, ale usnout jste nemohli. Nebo přestože jste usnuli, ráno jste se cítili jako pro propařené noci. Za tyto stavy mohou z velké části různé faktory - od prostředí,  přes návyky, které před spaním máte, až po jídlo nebo modré světlo. Podíváme se proto na konkrétní a nejčastější zabijáky spánku.

Stres a starosti během dne

Hlavní příčinou nespavosti v dnešní době je především stres. Mezi nejčastější stresory patří například nedostatek peněz, pracovní přetížení, hádky s blízkými, nedostatek času a další problémy, které vás aktuálně trápí. Stres vyvolává úzkost či strach, člověk je napjatý a nervózní. A právě strach z následujícího dne, nebo z toho, co přijde, může bránit spánku. Možná si to ani neuvědomujete a podvědomě posouváte hodinu, kdy půjdete spát, abyste oddálili příchod rána. Výsledkem je ovšem nedostatek času pro kvalitní spánek, větší únava a stres. Pokud se odhodláte jít brzy spát, můžete mít pro změnu problém usnout, neboť vám to mozek nedovolí. Ten pracuje na plné obrátky a v hlavě přemítá daný problém z jedné strany do druhé.

Jak na stres?

A jak si se stresem poradit? Pokud o příčině stresu a nespavosti víte, snažte se zmírnit psychický tlak různými pomocníky v boji proti stresu, jako je uklidňující horká lázeň, bylinkový čaj, jóga nebo přírodní doplněk stravy Dreamly, který vám pomůže zmírnit stres a přispěje ke klidnějšímu spánku, nebo vyzkoušejte další tipy, jak stresu předcházet.

Teplota, hluk a světlo

I prostředí, kde spíme, může narušovat kvalitu spánku a ztížit usínání. Nemějte v ložnici příliš teplot ani zimu. Ideální teplota je okolo 18 až 20°C. Špatný spánek a bolesti hlavy může způsobit i těžký vzduch v místnosti, a proto si před spaním vždy dobře vyvětrejte. Velkým nepřítelem spánku je samozřejmě hluk. Nejlépe se  zkrátka spí, pokud je v místnosti klid a ticho a nic vás nevytrhuje z fáze usínání. Posledním faktorem je světlo, blikající mobilní telefony či zapnutá televize. Tma je pro spánek důležitá stejně jako voda pro život, neboť teprve tma vyvolává tvorbu spánkového hormonu melatoninu. Pokud v místnosti nemáte po celou noc tmu, kolísá jeho tvorba a spánek není tak hluboký, jak byste potřebovali.

Alkohol, kofein a cigarety

Mezi další tři věci, kterým byste se měli před spánkem stoprocentně vyhnout, patří alkoholické a kofeinové nápoje a kouření. Sklenička vína vám může pomoci rychleji usnout. Dejte si ovšem pozor na skutečnost, že narušuje právě ty fáze spánku, které jsou důležité pro regeneraci organismu. I když budete spát potřebnou dobu, nebudete dostatečně odpočinutí a svěží. Kofeinové nápoje a cigarety naopak mozek budí k aktivitě, a to před spaním rozhodně nepotřebujete. Proto si je rozhodně nedopřávejte, chystáte-li se v brzké době do postele.

Elektronika, televize a mobily

Teď nastane asi největší problém, neboť v poslední době je stále více osob na závislých na mobilních telefonech. Pokud patříte mezi ty, kteří mají mobil neustále v ruce, a to i těsně před spaním, negativně tím ovlivňujete kvalitu svého spánku. Modré světlo, ať už z mobilu, televize či tabletu, brání produkci melatoninu a vytváří tak potíže s usínáním. Proto raději sáhněte po příjemném čtení klasické knihy.

Těžká večeře

Těžké jídlo před spaním rozhodně není dobrou volbou. Tělo takové jídlo dlouho tráví, čímž se narušuje spánek. Kromě těžkých a tučných pokrmů se vyhněte i sladkým jídlům, abyste se během noci často neprobouzeli kvůli kolísání inzulínu. Možná si říkáte, že jestli není spánek až příliš citlivý, když jej dokáže narušit tolik faktorů. Pokud ale máte sebemenší problémy se spánkem, měli byste si dát pozor na to, co jej může negativně ovlivnit. Dříve nebo později by mohly tyto problémy přerůst v nespavost, která dnes trápí až 45 % světové populace, nebo další poruchy spánku.