Jak ovlivňuje věk a pohlaví spánek?

Spánek patří k základním fyziologickým potřebám člověka již od narození. Je důležitý pro regeneraci i zdraví. Jeho nedostatek s sebou přináší řadu potíží, ať pro psychickou, tak fyzickou stránku. Potřeba spánku se ovšem mění nejen v závislosti na věku, ale rozdíl najdeme i mezi pohlavími. A kdo potřebuje spát déle - ženy, nebo muži, děti nebo dospělí?

Spánek a pohlaví

Jak ukazují výzkumy, ženy potřebují alespoň o dvacet minut delší spánek než muži. Ve srovnání s opačným pohlavím snáší ženy mnohem hůře i případné nevyspání a dlouhodobější spánkový deficit. A čím to je? Ženy přes den zpravidla řeší mnoho věcí a mozek si prostě potřebuje odpočnout a restartovat se. Neznamená to, že by muži přes den nad ničím nepřemýšleli, ale ženy obvykle hůře usínají, neboť mnoho z nich čas v posteli ještě tráví myšlenkami, aby na něco nezapomněly, plánují a dávají si úkoly. To jde často bohužel ruku v ruce se stresem a napětím.

Jak mohou ženy lépe spát?

Nedostatek spánku  se u žen v dlouhodobém měřítku bohužel nezřídka projevuje depresemi nebo větší podrážděností. Patříte-li k ženám, které i při usínání přemýšlí nad tím, co měly nebo musí udělat, vyčleňte si každý den hodinu až dvě před spaním. Tento čas věnujte relaxaci, četbě oblíbené knihy, uvolňující koupeli, masáži, příjemnému cvičení, běhu nebo čemukoli, co vám pomůže vypnout a uvolnit se.

Proč muži spí lépe?

Muži obvykle mnohem snadněji vypnou a večer nic neřeší. Své starosti si nechávají až na ráno a jdou spát. Rozhodně se jedná, co se týče spánku, o lepší variantu. Ne nadarmo se říká “ráno moudřejší večera”. Pokud však patříte k mužům, kteří během dne využívají při práci laterální myšlení neboli se snažíte hledat alternativy a kreativní řešení, potřebujete podle vědeckých studií více spánku pro obnovu mozku.

Délka spánku

Nemusíte být žádným odborníkem na spánek, abyste posoudili, že děti potřebují více spánku než dospělý člověk. Stejně tak je obecně známé, že starší lidé neprospí celé dopoledne. Veřejně známým mýtem je, že bychom měli spát 8 hodin denně. Pojďme se ale podívat, jak je to se spánkem u jednotlivých věkových skupin.

Děti a spánek

Víte, jak poznáte, že dítě nemá dostatek spánku? Velmi snadno. Dítě je podrážděné, přes den může být až malátné a večer je unavené dříve, než je jeho obvyklá hodina pro spánek. Některé děti, které nedostatečně spí, rovněž bývají hyperaktivní a nepozorné. Unavené děti jsou zpravidla lítostivé, častěji pláčou a jsou neklidné. Děti od jednoho roku do tří let potřebují během dne zpravidla jedno zdřímnutí. Celková doba spánku tak odpovídá přibližně 12 – 14 hodin.

Nejdéle spí novorozeňata

Když začneme u nejmenších, novorozeňata mají potřebu spánku největší. Spí na etapy během dne a spánek je velmi důležitý pro jejich zdravý vývoj. Doba spánku se zhruba po měsících zkracuje. Zatímco po narození spí až 20 hodin, v druhém měsíci už je to jen 16 hodin a v půl roce už by mělo dítě vydržet spát celou noc bez krmení. Aby dítě lépe usínalo a dobře spalo je potřeba pravidelnost. Teplota v místnosti, kde dítě spí, by měla být 18°C. Pro lepší spánek je nezbytná tma a klidTo by ostatně mělo platit i u spánku dospělých. Do dětské postýlky patří pouze rovná matrace, neboť děti do jednoho roku se obejdou bez polštáře. Přikrývejte je pouze lehkou dekou, aby se nepřehřívaly. Děti vždy ukládejte na záda, neboť se jedná o nejbezpečnější polohu pro spánek.

Délka spánku u dětí

Malé děti obvykle chodí spát brzy a časně ráno vstávají. U předškoláků do pěti let je potřeba spánku přibližně 10 až 13 hodin. S povinnou školní docházkou a věkem okolo 6 až 13 let stačí, když dítě spí 9 až 11 hodin. Důležité je proto dítěti přizpůsobit denní režim tak, aby byl spánek dostatečný. Unavené dítě ve škole snadněji ztrácí pozornost a hůře se soustředí na potřebné věci. Podceňovat by se nemělo ani období puberty od 13 do 17 let, kdy by spánek měl trvat 8 až 10 hodin.

Jak je to se spánkem v dospělosti?

Od 18. roku zhruba do 60 let se potřeba spánku výrazně nemění. V průměru dospělý člověk potřebuje 7 až 9 hodin spánku. Vždy je ale nutné přihlížet k individualitě člověka a jeho způsobu života. Někomu skutečně stačí pouhých 5 hodin spánku a je odpočinutý a spokojený, funguje celý den a v noci dobře usíná. Naproti tomu někdo potřebuje spát až 10 hodin, aby fungoval jako ostatní. Po 60. roce je doporučená délka spánku přibližně 7 až 8 hodin.

Spánek u seniorů

S narůstajícím věkem se stále častěji objevuje nespavost či další poruchy spánku. Souvisí to nejen s případnými zdravotními problémy, které jsou u starších osob obvyklejší, ale i s úbytkem spánkového hormonu melation. Tento hormon se uvolňuje s příchodem tmy. Pokud ho je ale v těle málo, může se objevit podráždění, změny nálad či problémy s usínáním. Tvorbu melatoninu je ovšem možné podpořit příjmem aminokyseliny l-tryptofan, která se skrývá například v banánech, kešu oříšcích či avokádu. Potřebnou dávku vám dodají i dvě kapsle přírodního doplňku stravy Dreamly, které navíc pomůžou ke kvalitnějšímu spánku a rychlejšímu usínání.

Jak na nespavost od dětí až po seniory

Pokud vás nebo vaše dítě trápí nespavost, je důležité se zaměřit na to, co před spaním (ne)dělat, co (ne)jíst a (ne)pít. Místo sladkých limonád či kofeinových nápojů si raději dopřejte uklidňující bylinkový čaj, který pomůže zklidnit myšlenky a uvolnit se. Jak děti, tak dospělí by se měli před spaním vyhnout sledování televize a používání mobilů a tabletů. Světlo z elektroniky budí mozek k aktivitě a usínání pak jde daleko hůře. Nemůže-li dítě usnout bez pohádky, sáhněte po knížce, kterou mu přečtete nebo audiopohádkách. Přes spaním se nedoporučuje žádná náročná fyzická aktivita, která by tělo opět nastartovala.