5 tipů, jak spát. Jaká poloha je nejlepší pro kvalitní spánek?

Čas od času se u každého objeví problém s usínáním. Případně můžete celou noc spát, přesto se ráno vzbudíte s pocitem únavy. Čím to je? Jak se proti takovému stavu bránit? Spánek je důležitý pro celý organismus, a to jak pro jeho fyzickou, tak pro psychickou stránku. Pokud chybí, nebo je nekvalitní, způsobuje nejen horší náladu a rozladěnost, ale rovněž hrozí riziko vyššího tlaku a další nepříjemných potíží. Zajímá vás, co vám pomůže ke spánku, nebo která poloha je nejlepší? Je vědecky prokázáno, že nedostatek spánku zvyšuje hladinu stresového hormonu, díky kterému následně stoupá i krevní tlak. Nedostatek spánku rovněž způsobuje zpomalené reflexy, což je nebezpečné pro všechny řidiče, nebo osoby, které ovládají stroje a musí reagovat pohotově. Další následek nedostatečného spánku bude zajímat především ženy. V momentě, kdy se nevyspíte, je menší pravděpodobnost, že se v těle vytvoří hormon leptin. Ten je zodpovědný za pocit sytosti a ukládání tuků. A jak tedy správně spát, abyste se ráno cítili plní energie?

1. Správná poloha je důležitá

Každý z nás je zvyklý usínat v jiné poloze, ovšem ne každá poloha je pro naše tělo zdravá. Věděli jste, že nejzdravější polohou je ta na zádech, nebo že člověk během noci změní polohu až 30 krát? Pokud jste zvyklí usínat neustále ve stejné poloze, vyzkoušejte polohy prostřídat.

Poloha “na zádech”

Páteř zůstává v přirozené poloze, a díky tomu nevznikají bolesti zad a páteře. Polohu ocení i ženy, které chtějí předejít vzniku vrásek, neboť na obličej nic netlačí a pleť je volná. Spánek na zádech může prospět i lidem s problémy se žaludečními kyselinami. Žaludeční kyseliny totiž zůstávají díky této poloze v žaludku. Bohužel ale ani tato poloha není vhodná pro všechny. Vyhnout by se jí měli ti, co chrápou nebo trpí spánkovou apnoí. Tip na přečtení: Trápí Vás bolesti zad během spánku? Zde pár tipů, jak se bolesti zad zbavit.

Spánek “na boku”

Pokud patříte k těm, kterým poloha na zádech nevyhovuje, další dobrou variantou je poloha na boku. Páteř je i při ležení na boku v optimální poloze. Stejně jako pro polohu na zádech, tak i pro polohu na boku je velmi důležitý správně zvolený polštář, jinak si k nespavosti můžete přidat ještě problémy s krční páteří. I v této poloze je žaludek níže než ústní dutina a žaludeční kyseliny tak zůstávají v žaludku. Spánek na boku bohužel neprospívá naší pleti, neboť obličej je přitlačen na polštář a hrozí větší riziko vzniku vrásek. Stejně tak neprospívá ani ženským prsům, tkáně jsou namáhány a hrozí ztráta pevnosti prsou.

Schoulete se “do klubíčka”

Varianta embryonální polohy neboli ruce položené před hlavou, pokrčená kolena a tělo schoulené do klubíčka, je vhodná nejen pro těhotné ženy ale i pro všechny, kteří chrápou. Výhodou této polohy je, že chrápání je v ní omezené. Časem se ale mohou objevit bolesti zad a krční páteře. Stejně jako při poloze na boku má embryonální poloha negativní vliv na vrásky a prsa.

Poloha “na břiše”

Nejhorší možností, jak spát, představuje velmi oblíbená poloha na břiše. Přestože omezuje chrápání a může pomoci při trávení, způsobuje zpravidla bolesti zad i krční páteře. Je rovněž vůbec nejhorší polohou z hlediska vzniku vrásek i prsou, neboť je na ně vyvíjen velký tlak, čímž postupně ztrácí pevnost.

2. Příjemné prostředí je základem

Kromě polohy ovlivňují kvalitu spánku i další faktory, jako je například prostředí. Konkrétně jde především o teplotu v místnosti, matraci či správně zvolený polštář. To vše má menší či větší vliv na to, jestli se ráno probudíte skutečně odpočinutí. Ložnici proto před spaním vždy dobře vyvětrejte a udržujte v ní nižší teplotu. Uvidíte, že se vám bude lépe usínat. Pokud je to možné, nemějte v ložnici zbytečně moc nábytku. Prostor bude působit vzdušněji.

3. Pozor na jídlo, alkohol či cigarety

Přestože to každý dobře ví, většina tomu nepřikládá potřebnou váhu. Zapomeňte na jídlo v posteli a na noční stolek si položte pouze sklenici s vodou, kdyby vás v noci přepadla žízeň. Před spaním se ale každopádně vyhněte těžkým jídlům, alkoholu i cigaretám. Zatímco cigarety nastartují mozek k aktivitě, alkohol vás sice unaví, ale bohužel tím nesprávným způsobem. Spánek je po něm nekvalitní a vy se budete cítit jako přejetí parním válcem.

4. Tma pro kvalitní spánek

Tma je pro tělo při usínání i spánku velmi důležitá a hlavně přirozená. Hraje totiž velkou roli při tvorbě hormonu melatonin, který je zodpovědný za spánek. Pokud by v ložnici nebyla tma, produkce melatoninu by se snížila a spánek by nebyl kvalitní. Stejně tak narušuje kvalitu spánku televize či blikající mobil. Televize ruší jak světlem, tak hlukem. Ke spánku si proto dopřejte nejen tmu, ale rovněž klid a ticho.

5. Životní styl ovlivňuje spánek více, než si myslíme

I když si to neuvědomujete, vše, co během dne děláte, může mít vliv na kvalitu spánku. Velmi škodlivý je pro náš organismus stres, který je velmi častou příčinou nespavosti či nekvalitního spánku. Pokud se stresujete a neustále přemítáte v hlavě své aktuální problémy, tělo nedokáže pořádně vypnout a nedovolí vám usnout. Snažte se proto zbavit stresu pomocí hudby, bylinek, masáže, nebo vyzkoušejte naše další tipy, jak stresu předcházet. Pozor si dejte i na horké koupele těsně před spaním. Taková koupel vás sice příjemně uklidní, uleví vám od stresu a zároveň vás unaví, ale bohužel může mít negativní vliv na spánek. Tělo se totiž musí před spánkem ochladit a tím, že si dopřejete horkou koupel, ztížíte a prodloužíte tělu proces přirozeného ochlazování.

Spánek a rituály

U velké části obyvatelstva je rovněž oblíbený odpolední šlofíček. Pamatujte ale, že i ten musí mít svá pravidla, a to především pokud jde o jeho délku. Pokud spíte déle než hodinu, má to opět negativní vliv na kvalitu nočního spánku. Snažte se proto poslouchat své tělo a jeho nastavení a choďte spát, až jste unavení. Není dobré ulehat do postele, když se stejně budete pouze převalovat. V ideálním případě ale usínejte každý den v obdobnou hodinu. To samé platí i o vstávání. Pokud se ráno probouzíte odpočinutí a svěží a nic vás nebolí, není nutné návyky měnit. Je-li tomu ale naopak, vyzkoušejte některou z našich rad a uvidíte, že se budete cítit lépe.