Výběr postele a matrace pro kvalitní spánek

Spánek je naší neodmyslitelnou součástí. Věděli jste, že prospíme až třetinu života? A to rozhodně není málo! Možná právě proto bychom si zasloužili spát kvalitně. Co myslíte? Pokud není spánek kvalitní, nebo se dokonce objeví nespavost nebo další poruchy spánku, je nezbytné na tyto signály včas a správně zareagovat. Pro zdravý spánek má velký význam i správná postel a pohodlná matrace. Proto se dnes zaměříme na tipy, jak vybrat postel a matraci. S nedostatkem spánku přichází řada nepříjemností a onemocnění. Často si ani neuvědomujeme, co všechno s námi dělá nedostatek spánku. Kromě vlivu na psychiku v podobě výkyvů nálad, depresí, podrážděnosti, neschopnosti soustředit se a koncentrovat, se absence kvalitního spánku odráží i po fyzické stránce. Nedostatek spánku je například rizikem pro vznik obezity. Když spíme málo, snižuje se hladina hormonu leptin, který má za úkol tlumit pocit hladu. Čím méně leptinu v našem těle je, tím více se zvyšuje chuť a máme větší hlad. Chybějící spánek rovněž stupňuje riziko infarktu, mrtvice a dalších vážných chorob. Lidé, kteří spí málo a špatně, mají zhoršenou obranyschopnost a jsou tedy náchylnější na onemocnění. Na to, jestli dobře usínáme a spíme kvalitně, má vliv řada faktorů a návyků, které před spaním máme, nebo kde večer uleháme.

Ideální podmínky v ložnici

V ložnici bychom se měli cítit dobře a pohodlně. Alfou a omegou pro dobrý spánek je ticho a tma, která je nezbytná pro tvorbu melatoninu neboli hormonu spánku. Dále je dobré z ložnice odstranit elektroniku. Pokud jde o mobilní telefony, nechte je raději v jiné místnosti a ráno se spolehněte na starý dobrý budík. Blikající světla či pípnutí zprávy ke kvalitnímu spánku rozhodně nepřispějí.

Jak vybrat postel?

Abychom se cítili pohodlně a lépe se nám usínalo, je potřeba mít dobře zvolenou postel, rošt a samozřejmě matraci. Výběr těchto tří prvků není tak snadný, jak bychom si mohli na první pohled myslet. Po pár nocích v nové posteli snadno můžeme zjistit, že jsme ještě více rozlámaní a unavení než dříve a že nám vůbec nevyhovuje.

Materiál

U postele si v prvním momentě všimněte jejího rámu. Důležitým kritériem pro výběr postele je totiž materiál, ze kterého je vyrobena. Nejkvalitnějším a nejvhodnějším materiálem je masivní dřevo. Je vhodné pro alergiky, příjemně voní a na rozdíl od dalších materiálů má dlouhou životnost. Nejčastějším druhem dřeva využívaným pro výrobu postelí je borovice, smrk, olše nebo buk. Postele s dlouhou životností jsou také kovové. Třetí nejčastější typ představují čalouněné postele. V jejich případě ale počítejte se špatnou údržbou a obtížným odvětráváním.

Velikost

Kromě materiálu nepodceňte ani rozměry - nejen délku a šířku, ale i výšku postele. Chcete-li si dopřát více prostoru, sáhněte místo klasických 200x90 a 200x180 po 200x100 a 200x200. Pokud ale máte vyšší postavu, pro klidný spánek určitě bude vhodnější postel delší než 200 cm. S přibývajícím věkem přijde vhod i vyšší postel, ze které se mnohem pohodlněji vstává. Zatímco děti jsou malé a často z postele padají, a proto je ideální výška postele okolo 45 cm, zdravému dospělému člověku vyhovuje výška postele 50 až 55 cm. Poslední kategorií jsou senioři, kterým se z postele obtížně vstává - nebojte se proto zvolit postel vysokou 55 až 70 cm, a to v závislosti na výšce seniora. Výška postele se počítá od země i s matrací.

Kvalitní rošt je základem

Důležitou součástí postele je rošt, který přebírá zatížení a rozkládá ho. Na výběr máme buď pevný laťkový, nebo pružný lamelový rošt. Pevné rošty jsou ekonomickou volbou. Laťky jsou navzájem připevněny textilními pruhy. Výhodou je především jejich skladovatelnost, pevnost a vysoká nosnost. Lamelové rošty dělíme na pevné, polohovatelné a elektrické, které poskytují maximální komfort i pro starší osoby. Při výběru roštu myslete na faktory, jako je vaše hmotnost, problémy pohybového aparátu a typ matrace.

Matrace pro zdravý spánek

Matraci vybírejte na základě několika základních kritérií, a to tvrdosti, typu materiálu a počtu zón. Matraci vždy zkoušejte v poloze, ve které nejčastěji spíte. Chvíli na ni ležte a porovnávejte více matrací, ať vyberete tu, na které se vám bude opravdu dobře spát. Některé firmy dokonce nabízejí několika týdenní zkušební dobu, během které můžete matraci vrátit a vyměnit za jiný typ.

Tvrdost matrace

Když začneme u tvrdosti matrace, musíme nejprve zhodnotit svou váhu a způsob spaní. Obecné pravidlo říká - čím jsme těžší, potřebujeme tvrdší matraci, a naopak. Tvrdší matraci je rovněž ideální pro všechny, kteří spí na břiše nebo na zádech. Jakmile víte, jaká tvrdost matrace vám vyhovuje ze sedmistupňové škály, přichází na řadu výběr materiálu.

Počet zóny

Pokud už víte, jaká tvrdost vám vyhovuje, porovnejte matrace ještě podle počtu zón. Naše tělo nevyvíjí rovnoměrný tlak po celé ploše matrace. Čím více zón matrace má, tím se lépe přizpůsobí jednotlivým částem těla. Matrace mívají minimálně 3 zóny a maximálně 7 zón, které nabízí postupné odstupňování přechodů mezi jednotlivými zónami.

Typ matrace

Pružinové, gelové, tempur, latexové a nejrůznější druhy pěnových matrací. Za nejluxusnější typ jsou aktuálně na trhu označovány gelové matrace. Spací plocha je vyplněna gelem položeným na desce z bio nebo pur pěny. Výhodou gelové matrace jsou především hygienické vlastnosti, dobrý odvod tepla, kdy se tělo tak nepotí, a především elasticita materiálu, díky čemuž se matrace dobře přizpůsobuje tělu. Bodovou elasticitou se vyznačují latexové matrace, které se rovněž skvěle přizpůsobují tělu a mají dlouhou životnost. Nevýhodou je ovšem jejich vysoká měkkost, což nemusí vyhovovat každému. Pružinové matrace jsou velmi dobře prodyšné a odolné vůči plísním, roztočům i bakteriím. Z pěnových matrací máme na výběr PUR pěnu, studenou pěnu a bio pěnu.

A co dalšího přispívá k dobrému spánku?

Se spánkem a postelí souvisí i další pravidla, která bychom měli dodržovat. Pravidlo číslo jedna říká, že do postele se chodí spát. Žádné sledování televize, vyřizování pracovních e-mailů, telefonování z pohodlí postele a další obdobné zlozvyky před spaním. Další pravidlo doporučuje usínat ideálně ve stejný čas. To samé ale platí i o vstávání, a to včetně víkendů a dovolené. Jakékoli výkyvy spánek narušují a snadno se mohou objevit problémy s večerním usínáním, které bohužel časem mohou přeskočit až do nespavosti. Chcete-li dobře spát, pravidelnost a zásady spánkové hygieny jsou základním předpokladem.

Zkuste Dreamly