Vliv počasí a úplňku na spánek

Statistiky uvádí, že spánkem trávíme až jednu třetinu života. A to není málo! Spánek je proto důležitou a nepostradatelnou součástí našeho životního cyklu. Vědecké studie bohužel rovněž uvádí, že stále více lidí trpí určitým typem nespavosti. A nejedná se vůbec o zanedbatelné číslo. Nespavost dnes postihuje 40 – 45 % obyvatelstva. Na spánek má vliv mnoho faktorů. Některé můžeme více, jiné méně ovlivnit. Najdou se ale i takové, se kterými nic nenaděláme. Velmi významným faktorem ovlivňujícím kvalitu a délku spánku jsou takzvané vlivy prostředí. V dnešním článku se konkrétně zaměříme na počasí a fáze měsíce a jejich vliv na spánek. Jde o něco, co nemůžeme přímo ovlivnit, nicméně můžeme udělat alespoň určité kroky pro lepší spánek.

Spaní za horkých letních nocí

Počasí ovlivňuje spánek více, než byste si mysleli. Když je vám zima, nemůžete usnout, neboť se klepete. S tím vám ale mohou dobře pomoci teplé ponožky nebo deka, která zahřeje. Pokud venku ale právě útočí tropické teploty, chce to více. Pokud doma nemáte klimatizaci, která by vám v ložnici zajišťovala příjemnou stabilní teplotu kolem 18°C, snažte se ráno pořádně vyvětrat a pak zabednit okna a zatáhnout žaluzie. Pomoci může i větrák a mokrý ručník, který bude zvlhčovat a osvěžovat vzduch.

Negativní vliv vysokých teplot

Počítejte s tím, že dokud se minimální teplota nedostane pod 20°C, bude se vám spát hůře. Nejenže nebudete moci usnout, ale váš spánek bude v průběhu celé noci neklidný. A protože tělo se snaží přirozeně chladit, budete se i více potit a tím i často budit. Po takto strávené noci se člověk ráno cítí fyzicky i psychicky vyčerpaný.

Jak vyzrát na vysoké teploty?

Místnost můžete ochladit například zavěšením mokrého prostěradla či závěsu do okna. Opatřete si alespoň větrák, který bude vířit vzduch po místnosti. Ochlazení bude ještě lepší, pokud před něj dáte misku s ledem. Sebe i postel oblečte do bavlny, která lépe saje pot a v létě je příjemnější. Před spaním se dostatečně napijte, hydratovanému organismu hrozí menší riziko přehřátí. Před spaním si dopřejte studenou sprchu nebo studenou lázeň na nohy. Pokud se k sobě s partnerem rádi tulíte, vytváříte tak kolem sebe ještě více tepla. V létě se proto raději držte každý na své straně postele. Vyzkoušet můžete i další osvědčené rady, jak usnout a spát při horkých dnech.

Jak spánek ovlivňuje úplněk?

Říká se, že když je úplněk, špatně se spí. Proč tomu ale tak je? Jsou to jen obecné pověry, nebo úplněk skutečně ovlivňuje náš spánek? Pokud patříte k citlivějším jedincům, úplněk se rozhodně nevyplatí podceňovat.

Úplněk a spánek

Pokud se blíží úplněk, již 3 dny předem se u vás mohou objevit potíže s usínáním nebo zhoršená kvalita spánku. Je prokázáno, že během úplňku spíme přibližně o dvacet minut méně. Zajímavostí přitom je, že citlivější na úplněk jsou překvapivě muži.

Co se děje během úplňku?

Během úplňku se vylučuje méně spánkového hormonu melatoninu a činnost mozku, která je zodpovědná za hluboký spánek, je tak snížena až o 30 %. Z části může za méně hormonu melatoninu přítomnost velkého světla měsíce v úplňku. Rovněž ale byly provedeny studie, kdy se zkoumali lidé v místnostech bez oken, a i u těchto osob byla kvalita spánku horší a délka spánku kratší.

Jak lépe spát o úplňku?

Pokud i vás trápí problémy s usínáním a spánkem, zkuste před úplňkem a během něj dodržovat některé zásady pro lepší spánek. Kromě nastavení optimální teploty v místnosti okolo 18 - 20 °C před spaním vynechejte kofein, cigarety, těžká a kořeněná jídla. Rovněž si před spaním nedopřávejte horkou vanu nebo alkohol. Naopak zkuste vypít sklenici mléka s medem a banánem, jak doporučuje jedna z babských rad.

Co dalšího působí na spánek?

Spánek ovlivňují ale i činnosti, které těsně před ulehnutím do postele děláte. Například náročné fyzické cvičení, sledování televize nebo používání mobilního telefonu či tabletu má negativní vliv na spánek. Naopak vlažná sprcha či četba příjemné knihy působí na spánek pozitivně.

Stres

Jedním z největších zabijáků spánku je v dnešní době stres. Ten obecně působí na mnoho složek našeho života, na spánku se ovšem podepisuje zásadně. Pokud jste ve stresu, řešíte závažné problémy a cítíte tlak, usínání jde jen velice ztěžka. Málokdo v takové chvíli dokáže přepnout myšlenky jiným směrem, vypnout mozek a zapomenout na problémy. A když už se vám to podaří, spánek je zpravidla nekvalitní a nezřídka i přerušovaným častým probouzením.

Dopady nedostatku spánku

Jak moc je pro nás spánek potřebný, ukazují problémy, které se dříve nebo později objeví, je-li spánku nedostatek. V první fázi se jedná o únavu, psychické vyčerpání a vypětí, sklony k náladovosti vedoucí až depresím. Lidé se spánkovou deprivací hůře snáší stres a změny, mají problém soustředit se a koncentrovat se na jakoukoli činnost. Po špatné noci si proto dejte pozor při řízení auta nebo při dalších činnostech vyžadujících plnou koncentraci. Při dlouhodobém nedostatku kvalitního spánku se rovněž zvyšuje riziko vzniku obezity, kardiovaskulárních obtíží, vysokého krevního tlaku či Alzheimerovy choroby.

Pomoc při nespavosti

Základními kroky, které můžete pro lepší spánek udělat hned a které pomáhají i na nespavost, shrnují zásady  spánkové hygieny. Jde o soubor doporučení, co před spánkem dělat a čemu se naopak raději vyhnout. Pro lepší spánek vyzkoušejte i babské rady a oblíbené bylinkové čaje na spaní. Hned čtveřici osvědčených bylinek na spaní obsahuje i čistě přírodní přípravek Dreamly, který je vyrobený v České republice. Je kombinací aminokyseliny l-tryptofan, která přispívá k rychlejšímu usínají, vitaminů B3 a B6 a výtažků z meduňky lékařské, kozlíku lékařského, mučenky pletní a šafránu setého. Na rozdíl od léků na spaní na předpis nehrozí i doplňku stravy Dreamly vznik závislosti. Při jeho pravidelném užívání se naopak jeho účinky ještě zlepšují.