7 tipů, jak lépe spát během menopauzy?

Každou ženu během jejího života potká období zvané menopauza. Přináší s sebou řadu změn, to jak fyzických, tak psychických. Jde o úplnou a trvalou ztrátu menstruace trvající půl roku až několik let. Objevuje se obvykle mezi 48. až 55. rokem života. Průběh, délku a projevy menopauzy ovlivňuje řada faktorů - od životního stylu až po dědičnost. Každá žena se s tím tak zkrátka musí poprat po svém. Většinu žen během menopauzy potkají problémy se spánkem, ať už v podobě nespavosti, častého probouzení se během noci nebo obecně nekvalitního spánku. Časté jsou rovněž návaly horka, které postihují až 70 % žen v menopauze. Obvyklým projevem je podrážděnost či nervozita. Stejně tak se ale mohou objevit bolesti hlavy či kloubů, nebo závratě. A co dalšího trápí ženy během menopauzy? Nezřídka dochází k nárůstu tělesné hmotnosti či k vysušení sliznic - například suché oči či nosní sliznice. Samozřejmě se to ale týká i sliznic v oblasti pohlavních orgánů, což může způsobit nepříjemný sex a ztrátu libida.

Jak zjemnit projevy menopauzy?

Příznaky a projevy jsou rozdílné u každé ženy. Společné ale mají to, že většinou zhoršují kvalitu života a mohou vést až ke ztrátě sebevědomí a psychickým obtížím. Příznaky se dají snížit léčbou, která probíhá buď hormonální, nebo nehormonální cestou. Pomoci ale může i příroda a bylinky. Ženám v menopauze prospívá například červený jetel, anýz či fenykl. Dopřávat by si měly pravidelně i mátový čaj, který pomáhá například s návaly.

Spánek v menopauze

Kvalita a délka spánku v období menopauzy není u většiny žen ideální. Nedostatek kvalitního spánku přitom může způsobit řadu zdravotních a psychických problémů. Proto je dobré problém se spánkem řešit včas.

Příčiny problémů se spánkem v menopauze

A co je příčinou špatného spánku v období menopauzy? Faktory jsou hned dva.

Snížení hladiny hormonů

Prvním faktorem jsou ženské hormony, neboť vlivem jejich snížené hladiny dochází k návalům horka. Jakmile se tělo zahřeje, žena se probudí a nemůže při takových návalech znovu usnout.

Psychická zátěž

Druhým faktorem je psychika. Jelikož menopauza je jakýmsi zakončením jedné etapy života, kdy žena přechází do období, kdy už nemůže mít děti, mohou se dostavit pocity úzkosti a deprese. Ne každá žena je připravena toto období v daný moment přijmout. Na psychické pohodě ženám nepřidají ani další negativní projevy menopauzy, které jim často snižují sebevědomí.

Jak zlepšit spánek v menopauze

Mezi nejčastější spánkové poruchy, které se vyskytují během menopauzy, patří nespavost. Ta se projevuje buď problematickým usínáním, častým probouzeným se v průběhu noci a opětovným obtížným usínáním či předčasným probuzením nad ránem. I s tím se dá ale bojovat. A tady jsou naše tipy.

1. Vhodné oblečení na spánek

Pokud patříte mezi ženy, které dosud oblékaly těsné pyžamo, zvolte nyní raději volnější střih a materiál nejlépe z bavlny. Ta totiž pomáhá lépe odvádět vlhkost. Uvidíte, že návaly horka budete zvládat hned o trochu lépe.

2. Příjemná teplota v ložnici

S návaly horka vám pomůže i nastavení optimální teploty pro spánek. V ložnici udržuje 18 až 20 °C. Pokud se vám to během horkých letních dnů nedaří, pořiďte si klimatizaci či ventilátor.

3. Co jíst a nejíst?

Pokud vás trápí návaly, vyhněte se během menopauzy především pikantním potravinám, které vyvolávají pocit horka i bez návalů. A pokud se jich nechcete vzdát, vynechejte je alespoň z večerního jídelníčku. Stejně tak na noc nekonzumujte těžká jídla. Během menopauzy je obecně lepší jíst menší porce, zato vícekrát denně.

4. Bylinky na spaní

Kromě nejrůznějších terapií a metod, jak lépe spát v období menopauzy, fungují i staré dobré bylinky na spaní. Chcete si připravit čaj, který vás zbaví úzkosti a stresu a pomůže i s nespavostí? Vyzkoušejte třezalku tečkovanou. Tento čaj ovšem nepijte déle než šest týdnu, nebo v době, kdy často chodíte na sluníčko. Mohly by se vám objevit pigmentové skvrny. Mezi dalšími bylinkami, které obecně pomáhají k lepšímu spánku, nechybí meduňka lékařská, šafrán setý nebo mučenka pletní. Všechny tyto čtyři bylinky na spaní najdete i v přírodním doplňku stravy Dreamly. Již dvě kapsle před spaním vám pomůžou ke kvalitnějšímu spánku. 

5. Spánková hygiena

Nejen ženy v menopauze by měly dodržovat pravidla pro zdravý spánek neboli takzvané zásady spánkové hygieny. Jde o doporučení, díky kterým je náš spánek kvalitnější a snižuje se riziko nespavosti. Mezi hlavní pravidla patří dodržování stejného času, kdy uleháte do postele a kdy vstáváte. Výjimkou by neměly být ani víkendy, svátky nebo dny dovolené. Jakékoli výkyvy mohou rozhodit spánkový rytmus. Naopak díky pravidelnému režimu se vám bude mnohem lépe a rychleji usínat.

6. Terapie

Pokud na spánek stále nic nezabírá, můžete přistoupit také na psychoterapii. Ta pomáhá lépe se vyrovnat se změnami a zbavuje psychického stresu, který je pro toto období naprosto přirozený. Kromě psychoterapie můžete vyzkoušet i fytoterapii, neboli terapii s pomocí bylinek a přírodních látek. Účinné jsou rovněž terapie z čínské medicíny jako akupunktura, akupresura, homeopatie či aromaterapie.

7. Farmakologická léčba

Už jste vyzkoušeli vše a nic vám nepomáhá. Trápíte se kvůli tomu a nemáte radost ze života? Obraťte se na svého lékaře, který s vámi probere možnost farmakologické léčby. Jednou z možností je hormonální substituční terapie. Jde o umělé dodávání ženských pohlavních orgánů. Tento druh terapie má své pro i proti, a tak je velmi důležité, aby váš doktor posoudil, zda je pro vás farmakologická léčba bezpečná. Další pomoc mohou představovat i léky na spaní na předpis. U nich buďte ale velmi opatrné, neboť po určité době již nefungují tak, jak by měly, a je zapotřebí vyšší dávky. Snadno se tak na nich vybuduje závislost, kdy bez léku na spaní už neusnete. Otázkou pak zůstává, zda-li prášky na spaní skutečně pomáhají... Ať už vás přechod čeká, nebo ho právě prožíváte, zkuste se co nejvíce uvolnit a nestresovat tím, co přijde. Psychická pohoda je velmi důležitá nejen pro kvalitu vašeho života, ale i pro vaše zdraví.