Spánek a stres: Jak působí na sexuální život?

Spánek patří mezi základní lidské potřeby, ovlivňuje jak zdraví a náladu, tak i fyzický a psychický stav. Stejně tak má v nemalé míře vliv na sexuální život. Jedním z dalších faktorů, které působí na kvalitu sexuálního života, je kromě spánku i stres. Co ale dělat, když se sejde nedostatek spánku s přemírou stresu? Jak to ovlivňuje sexuální život? Když se podíváme do daleké minulosti, naši předci rozhodně netrpěli nespavostí, ale dopřávali si spánek ve dvou fázích. Nejprve chodili spát se setměním, jelikož nebyl důvod být vzhůru, a spali v průměru 4 hodiny. Poté se vzbudili a byli dvě hodiny aktivní. Poté si znovu lehli a ještě si dopřáli další 4 hodiny spánku. Podle některých vědců jde o přirozený způsob spánku a naopak nepřerušovaný osmihodinový spánek tělu neprospívá a není pro něj příliš prospěšný. Ať už přerušovaný, nebo nepřerušovaný spánek, rozhodující je především kvalita a délka spánku.

Jak je to se sexem a spánkem?

Problémy se spánkem mají častěji ženy než muži. Čím více jsou unavenější, tím  ztrácí i chuť na sex. Sex a spánek se tak ovlivňují navzájem. Máte-li dostatek spánku, je velká pravděpodobnost, že i sex bude lepší. Věděli jste, že dokonce existuje přímá úměra mezi délkou spánku a kvalitou sexu? Stejně tak to funguje i naopak, kdy sex před spánkem pomáhá předcházet problémům s nespavostí.

Spánkový deficit u mužů

Vědci přišli na to, že mužům, kteří mají nedostatek spánku, klesne hladina testosteronu o 15%. Nedostatek spánku může u mužů rovněž způsobit poruchu erekce nebo tzv. sexsomnii. Pokud nevíte, o co jde, tak sexsomnie je soulož ve spánku, o které ráno nic nevíte. Muži trpící touto poruchou jsou při sexu ve spánku agresivnější, vášnivější a většinou si dovolí i praktiky, které při běžném sexu ne. Partnerka ani nemusí poznat, že její partner spí, neboť má otevřené oči, pouze jeho pohled je nepřítomný. Ráno si navíc partner nic nepamatuje.

Nedostatek spánku u žen

Pokud jsou ženy nevyspalé a bez energie, nemají zpravidla na sex náladu, chuť ani sílu. Vědecké studie tvrdí, že s každou hodinou spánku se u žen zvyšuje o 15% možnost, že druhý den bude mít žena chuť na sex. S délkou spánku je přímo úměrná i šance na dosažení orgasmu u žen. Podobně jako u mužů se i u žen ve spánku objevuje sexsomnie, ale v menší míře a obvykle se projeví pouze masturbací.

Pro lepší spánek zkuste Dreamly

 

Stres, eustres a distres

Dnešní doba je hektická a přináší sebou velké množství starostí a stresu. Stres je v podstatě odpovědí organismu na zvýšenou zátěž, a to především psychickou, ale může být i fyzická. Stres dělíme na dva druhy. Zatímco první je pozitivní stres neboli eustres, druhý je negativní neboli distres.

Pozitivní stres

Pozitivní stres patří k našemu životu od nepaměti, dodává nám motivaci překonávat potíže a bičuje nás k lepším výkonům. Tento stres je často doprovázen i adrenalinem a je pro nás prospěšný.

Negativní stres

Na rozdíl od pozitivního stresu může distres poškozovat naše zdraví a měli bychom ho umět redukovat. Co všechno může vyvolat stres? Často to bývají finanční problémy, tlak v zaměstnání či problémy ve vztazích. Každý by proto měl mít svůj rituál nebo nějakou pomůcku, která mu pomůže snížit hladinu stresu. Někomu pomáhá si o problémech promluvit, někdo se stresu zbavuje sportem, jiný zase relaxací v sauně či při lekci jógy. Stres ale pomáhají snížit i bylinky jako meduňka lékařská nebo kozlík lékařský, které nechybí ani v kapslích Dreamly. Již dvě kapsle před spánkem vám uleví nejen od stresu, ale pomohou i rychleji usnout a lépe spát.

Stres, sex a spánek

Jak je propojený spánek se stresem a sexem? Stres dokáže velmi negativně ovlivnit jak sexuální život, tak kvalitu spánku. A současně kvalita spánku ovlivňuje sex. Jde o jakýsi začarovaný kruh. Stres a únava mohou způsobit problémy s nespavostí a nedostatek kvalitního spánku vyvolává nechuť k sexuální aktivitě. Na druhou stranu sex, pokud na něj máte energii a apetit, může pomoci snížit hladinu stresu, a to obzvláště pokud dojde k orgasmu. Tělo se uvolní, mozek přestane myslet na problémy, které stres vyvolávají, a organismus je připravený ke spánku. Velmi důležité je tak mít stres pod kontrolou a umět se ho zbavit.

Jak sex ovlivňuje život?

Po sexu se v těle uvolní hormony štěstí neboli endorfiny. Ty dokážou působit jako léky proti bolesti a navodit pocit spokojenosti. Sex zároveň snižuje hladinu stresu, čímž pozitivně ovlivňuje náš život. Je vědecky dokázané, že lidé, kteří mají sex alespoň jednou týdně, mají v krvi větší koncentraci látek potřebných pro dobře fungující imunitní systém. Kvalitní sex mimo jiné přispívá ke kvalitnějšímu spánku.  Sex dále snižuje intenzitu úzkostí, jelikož omezuje průtok krve takzvanou amygdalou. Jde o část mozku spojenou právě s prožíváním emocí. A jak často je tak akorát? Sexuologové se shodují na zlatém středu, tedy aby partneři měli sex alespoň 1-3 krát týdně.