6 tipů, jak na spánek při cestování

Nastal čas letních dovolených a cestování. Zatímco pro někoho je cestování součástí jeho pracovního režimu, někdo cestuje pouze v rámci dovolené, ať už za odpočinkem, nebo poznáváním a novými zážitky. Změna prostředí ovšem na každého z nás působí jinou měrou. Někoho vůbec neovlivní a naopak někomu způsobí problémy s trávením nebo se spánkem. A právě spánek v cizím prostředí, v jiném časovém pásmu či na jiné posteli může být pro leckoho stresující. Vyzkoušejte proto naše tipy, jak lépe spát na cestách. Často cestujete v rámci služebních cest? Pak je velmi důležité naučit se dobře zvládat změny a být schopni usnout kdekoli a kdykoli. Nedostatek spánku jak krátkodobě, tak především z dlouhodobého hlediska narušuje schopnost soustředit se, myslet a dělat důležitá rozhodnutí. Rovněž má zásadní vliv na paměť. Spánkové poruchy na cestách se tak rozhodně nevyplatí nepodceňovat. U cestování je určitou výhodou skutečnost, že si můžete během dne odpočinout, ale i tato změna režimu může napáchat více škod než užitku. A jak tedy nejlépe spát, když cestujete?

1. Ideální místo

Spánek během cesty je téměř vždy nepohodlný a většinou také nekvalitní. Ať už jedete autobusem, autem, vlakem nebo letíte letadlem, připravte se na to, že to nikdy nebude takové jako doma v posteli. Vlak má výhodu, že můžete zvolit lůžkový vagón, kde se lze příjemně natáhnout a spánek je určitě pohodlnější než u ostatních dopravních prostředků. V letadle i autobuse volte místo u okénka. Zajistíte si tak, že vás nikdo nebude budit a otravovat, pokud se bude chtít protáhnout nebo si dojít na záchod. Zároveň máte možnost alespoň se schouleně opřít o okénko a při usínání nepadat do uličky. Zároveň ale nezapomeňte, že při dlouhé cestě je dobré se každé 3 až 4 hodiny protáhnout. V opačném případě může hrozit žilní trombóza, neboť tělo při sezení může začít vytvářet drobné sraženiny, které se mohou usadit v některém důležitém orgánu.

2. Pohodlné oblečení

Dalším faktorem je pohodlí, u kterého hraje velkou roli oblečení. Na cesty vždy oblékejte volné a pohodlné oblečení. Pozor si dejte i na materiál. Vyhněte se všem kousavým nebo umělým materiálům, ideální je například bavlna. A pokud patříte mezi osoby, kterým je vždy chladno, mějte po ruce deku či si do batůžku přihoďte ponožky, které udrží vaše chodidla v teple. To se vám bude hodit především v letadle, kde mnohdy bývá díky klimatizaci chladno.

3. Ticho a tma

Ticho a tma jsou totiž dalšími faktory, které mohou za časté probouzení a nekvalitní spánek. Na cestu si proto nezapomeňte přibalit špunty do uší či spánkovou masku na oči. Špunty do uší budou vaší záchranou nejen během cesty, ale zejména v případě rušnějšího ubytování. Pokud špunty nesnesete, sáhněte alespoň po sluchátkách do uší a pouštějte si relaxační hudbu. Správnou tvorbu melatoninu podpoříte naprostou tmou, ke které si můžete dopomoci i maskou na oči. Některé hotely mohou být na rušných ulicích ozářené pouličnímu lampami či reklamami a bez zatemňovacích rolet či závěsů se může dostavit nespavost. Věřte, že i krátkodobá nespavost dokáže pořádně potrápit… obzvláště když se jedná o dovolenou.

4. Jet lag

Jednou z příčin nespavosti či dalších poruch spánku při cestování, je takzvaný jet lag neboli časový posun. Věděli jste, že již při časovém posunu delším než 3 hodiny může mít tělo větší problémy? Zatímco v noci jste plní energie, ráno se nemůžete probudit. Je to způsobeno vnitřními biologickými hodinami, které se neřídí podle těch skutečných.

Jak vyzrát nad časový posun?

Možná se vám to bude zdát divné, ale s časovým posunem začněte ideálně již lehce doma. Před cestou jděte spát dřív, nebo později, a to podle toho, kterým směrem cestujete. Smyslem je zmenšit rozdíl času mezi naší zemí a cílem vaší cesty. V praxi to znamená, že pokud letíte na západ, měli byste jít spát později, a naopak jestliže letíte na východ, jděte před cestou spát dříve, a to alespoň o hodinu.

Adaptace v cílové destinaci

Ideální je se co nejrychleji přizpůsobit místnímu času. Pokud do cílové destinace přiletíte večer nebo v noci a půjdete si hned lehnout, přirozeně tím přetočíte své biologické hodiny. Jestliže se ale do destinace dostanete ráno nebo během dne, je dobré vydržet se spánkem až do večera.

5. Změna klimatu

Dalším faktorem, který ovlivňuje kvalitu spánku při cestování, jsou klimatické podmínky a změna počasí. Ať už cestujete v létě nebo v zimě, většinou cestujete za ještě větším teplem a vlhkem. Vzduch a klimatické podmínky v místech, kde trávíme dovolené, bývají rozdílné a tělo si na tuto změnu musí zvyknout. Během dne se chlaďte v bazénu, v moři a nezapomínejte na potřebné tekutiny. Problém ovšem často nastává během noci, kdy se při 30°C převalujete, potíte a nemůžete usnout. Řešením je klimatizace, na které si jednoduše můžete nastavit příjemnou teplotu, na kterou jsme zvyklí i doma. Pokud není, sáhněte alespoň po větráku nebo mokrém prostěradlu či ručníku, nebo vyzkoušejte naše tipy, jak usnout a spát při horkých dnech.

6. Nové prostředí

Ano, i cizí prostředí má negativní vliv na kvalitu spánku. Je to přirozená reakce, kdy mozek reaguje na prostředí, které nezná. Podvědomě se nemusíte cítit bezpečně a tělo se stresuje, a proto váš spánek není dostatečně hluboký a tedy ani kvalitní. V cizím prostředí je člověk citlivější na zvuky, které jej mohou budit nebo ho vyvádět z psychické pohody. A jak se s tímto problémem vyrovnat? V tomto případě vyzkoušejte zásady spánkové hygieny. Snažte se před spaním uvolnit, navodit příjemné pocity a odfiltrovat vše, co by vás mohlo při usínání děsit. Pokud milujete procházky po pláži, dopřejte si jednu takovou před ulehnutím do postele. Taková procházka je přesně tím správným typem pohybu před spánkem. A protože spánek miluje pravidelnost. I o dovolené se snažte dodržovat obdobný režim. Pro krásnou dovolenou či vydařenou pracovní cestu je spánek velmi důležitý. Proto se na cestování vždy předem připravte. Pokud hledáte záruku, se kterou vždy usnete, léky na spaní na předpis nejsou ideální volbou. Prášky na spaní mají nejen řadu vedlejších účinků, ale bohužel u nich hrozí vytvoření závislosti. Naštěstí ale existují přírodní pomocníci, kteří tělu dodají přesně to, co pro spánek potřebuje. Jedním z nich je i stoprocentně přírodní český doplněk stravy Dreamly. Kombinace meduňky lékařské, kozlíku lékařského, mučenky pletní, šafránu setého, aminokyseliny l-tryptofan a vitamínů B3 a B6 je zárukou, že se vám bude lépe spát již od prvního dne. A pokud budete dvě kapsle před spaním užívat pravidelně, účinek tím časem ještě zesílí.