Fáze spánku a jejich význam

Jste unavení, že se už sotva plazíte, ale stále nemůžete usnout? Přejete si prospat celou noc, aniž byste se několikrát za noc vzbudili? Je-li odpovědí na vaše otázky ANO, možná máte co dělat s některou ze spánkových poruch. Poruchy spánku nejsou v dnešní době ničím výjimečným. Bohužel symptomy řada lidí dlouhou dobu podceňuje, až jsou nakonec okolnostmi donuceni sáhnout po lécích na spaní. Nezřídka dochází k vytvoření závislosti, nebo se objeví negativní vedlejší účinky. Než se odhodláte vzít si první léky na poruchy spánku, měli byste vědět, že tento spánek není plnohodnotný. Přestože vizuálně spíte, váš mozek neodpočívá tak kvalitně jako za běžného hlubokého spánku. A protože mozek není po takovém spánku dostatečně odpočatý, člověk stále pociťuje únavu. Tento bludný kruh bohužel často vede k vytvoření závislosti na lécích.

Příčiny poruch spánku

Trápí vás dlouhodobé potíže s usínáním? Nechcete-li trpět závislostí na prášcích, přesto byste se však rádi vyspali do růžova, pojďte najít příčinu vaší nespavosti a jiných poruch spánku.

Jak hledat příčinu?

Přemýšlíte, kam se obrátit s poruchou spánku? Nejdříve začněte hledat sami u sebe. Možná vás to překvapí, ale příčin nespavosti může být nespočet. Proto je zapotřebí pátrat v časové lince, kdy se poprvé vaše problémy objevily. Důležité je spojit si počátek vašich spánkových problémů s dalšími událostmi.

Nejčastější příčiny nespavosti

Za poruchami spánku a nespavostí může stát nezdravý životní styl, příliš mnoho kofeinových nápojů, těžká jídla, alkohol i náročná práce. Častý stres a práce pod tlakem mohou být rovněž spouštěčem některé z poruch spánku. Psychická kondice má totiž na náš spánek obrovský vliv. Máte-li špatnou náladu, něco vás trápí, nebo se vám jen v hlavě honí tisíce myšlenek, může to být právě onen důvod, proč nemůžete usnout a v noci se mnohokrát vzbudíte.

Zdravotní problémy

Problémy se spánkem mohou být také vyvolané některými nemocemi. Chronická nespavost může být příznakem i vážnějšího onemocnění, jako je například Parkinsonova choroba, osteoartróza nebo časté migrény. Poruchy spánku mohou být ale i symptomem astmatu nebo Alzheimerovy choroby.

Další příčiny poruchy spánku a nočního buzení

Poruchy rytmu spánku a bdění se ovšem mohou objevit i v souvislosti s prací na směny nebo častým cestováním a střídáním jiných časových pásem. Riziko problémů s nespavostí stoupá i s narůstajícím věkem.

Trpíte poruchou spánku? Máme řešení

 

Poruchy spánku

Často mluvíme o tom, že špatně spíme. Každého však trápí jiný typ problémů se spánkem. Někdo nemůže večer usnout, jiný se v noci budí. Poruchy spánku, kterých je na sto různých druhů, se dělí do několika kategorií. Nejčastější je například insomnie - nespavost, poruchy dýchání ve spánku, nadměrná spavost - hypersomnie, poruchy rytmu spánku a bdění, abnormální pohyby vázané na spánek nebo parasomnie, která zahrnuje například noční můry. Největší část populace trpí nespavostí, do které spadá obtížné usínání, přerušovaný spánek i předčasné probuzení. Nespavost přitom může být nejen krátkodobá, která trvá méně než čtyři týdny, ale také stresově navozená, nebo chronická. Věděli jste, že nespavost může být rovněž dědičná, a to až z 50%? V dalších 50% se ovšem na nespavosti podílí životní styl a vlivy z okolí. Dlouhodobá nespavost vede k řadě problémů a zdravotních potíží. Často se objevuje snížená koncentrace, únava, nedostatek energie, podrážděnost nebo špatná nálada. Neřešení poruch spánku může ovšem vést nejen ke snížení kvality života, ale i k závažnějším problémům.

Řešení a léčba poruch spánku

Pokud vás trápí některá ze spánkových poruch, ale nestojí za tím žádné vážnější onemocnění, nespěchejte pro prášky na předpis. Prvním krokem k zdravému spánku je dodržovat základní pravidla spánkové hygieny. Účinně vám mohou pomoci i osvědčené poklady z přírody.

Základní pravidla pro lepší spánek

Chcete-li se vyhnout problémům se spánkem a nespavostí, dbejte na řádnou spánkovou hygienu. Snažte se večer neřešit jakékoli nepříjemné věci, vypněte, relaxujte a v neposlední řadě ulehejte do postele v obdobný čas. Dále se vyhněte všem potenciálním příčinám vašich problémů souvisejících s nezdravým životním stylem a nevhodným stravováním. Před spánkem si rovněž nezapomeňte v ložnici dobře vyvětrat a zbavte se v místnosti všech rušivých elementů, jako je budík, mobil nebo jiná elektronická zařízení, nebo vyzkoušejte některý z dalších 30 zaručených tipů pro lepší spánek.

Přírodní pomoc na poruchy spánku

Abyste se na spánek ještě lépe naladili, vyzkoušejte přípravky na poruchy spánku. Zapomeňte na léky na předpis či jiné prášky na spaní. Zpočátku hledejte pomoc v přírodě. Z bylinek, které vám pomohou ve formě čaje, tinktury či extraktu, můžete vyzkoušet například kozlík lékařský, třezalku, meduňku lékařskou, mučenku pletní, levanduli nebo šafrán setý. Nechce-li se vám ovšem každý den myslet na správné odvažování a odměřování pro přípravu čajů, vyzkoušejte přírodní produkt Dreamly. Najdete v něm práškový extrakt hned ze čtyř nejúčinnějších bylinek pro kvalitní spánek. Kombinace meduňky, kozlíku, šafránu a mučenky s l-tryptofanem pro lepší usínání vám pomůže rychleji usnout již od prvního dne. Stačí dvě kapsle tohoto českého výrobku 30 až 60 minut před spaním a kvalitnímu spánku již nebude nic stát v cestě.